Гешев: Извършва се планова проверка на РУ-Дупница

Извършва се планова проверка на РУ-Дупница, наредена от Апелативна прокуратура. Основният приоритет на ниво Районна прокуратура е битовата престъпност и медийната активност на прокуратурата – да бъде показано каква работа е свършена, защото ако не се покаже, все едно не е свършено. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Дупница, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Започнаха проверки на много обекти и заведения, прокуратурата ще ги обобщи. Това е рутинна дейност на прокуратурата, но основно се проверява бизнеса на обвиняемия Капланов.

Има няколко досъдебни производства и едното е за изчезналото лице. Работи огромен ресурс на МВР.

Претърсиха се 120 кв. км, но периметърът ще бъде разширен. Това изисква огромен технически и кадрови потенциал. Мога да уверя, че се прави всичко възможно да се разреши този случай, каза Гешев за издирвания Янек Миланов от Дупница. Утре предстои да се претърси още една местност. От вчера се включи и конна полиция, използват се всички ресурси, с които разполага МВР. Работи се по няколко дела на обвиняемия Капланов, проверяват се стари случай, „студени досиета“. Ако нямаме надежда, трябва да спрем работим. Няма да се откажем, ще работим колко трябва, ще влагаме кадри и ресурси, за да можем да си свършим работата по отношение на това лице Капланов. Ще проверим всичко от „студените досиета“ на Капланов, а причините са много. Те присъстват в почти цялата страна, в провинцията. Това са изградени през годините местни зависимости, добави Гешев.

Когато гледаме американски филми виждаме, че когато не може да се оправи щатският шериф, идва федералният – когато местната структура не може да се оправи, идват специализираните и имат компетентност в цялата страна. Досега имаше хора, които се смятат за недосегаеми. Няма да обяснявам, че когато живееш в някой град, си съученик с някого и така редуцираш поведението си.

Поел съм ангажимент към брата на Янек – Марио. Ще следя лично този случай, това дело ще се наблюдава колкото е нужно и ресурс в случая има, има и застрашени лица, които ще бъдат охранявани като „защитени свидетели“.

Знам, че на местно ниво има липса на доверие и страх. Не мога да реша всички проблеми, но за този съм се ангажирал и ще се постарая местните зависимости да приключат, каза още Гешев. /БГНЕС