Гешев атакува пред КС текст от правилника на НС

Не съм казвал, че няма да се явя пред Народното събрание. Уважавам българските народни представители и Народното събрание като висш орган в една парламентарна република, каквато сме ние. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

„Становището на прокуратурата и моето е, че чл. 24 от Правилника за работата и дейността на Народното събрание противоречи на българската Конституция“, посочи Гешев, позовавайки се на конституционно решение от 1995 г., в което конституционните съдии са записали, че не могат да бъдат канени в парламентарни комисии президентът, вицепрезидентът, конституционни съдии или магистрати.

„Българският главен прокурор може да бъде поканен от българското Народно събрание. Постоянните комисии, каквато е и правната, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика в много решение на КС, че по отношение на съдебната власт е недопустим съдебният контрол. Това е така, защото нееднократно съдиите са посочили, че това променя баланса в държавата и в частност принципа на разделение на властите“, коментира още ръководителят на държавното обвинение.

Той обяви, че ще внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционен на текста от настоящия правилник, задължаващ го да идва в периодично в Правна комисия на парламента.

„В Конституцията присъства терминът покана, за това съм тук днес, от уважение към народните представители“, обяви още Гешев преди началото на днешното заседание на Комисията по правни въпроси, на което той присъства. /БГНЕС

Главният прокурор подхвана и темата с българския Наказателен кодекс, за който каза, че е остарял и прекалено формалистичен и следва да бъде осъвременен. Гешев подкани депутатите да помислят за промяна в закона като обяви: „Това е в полето на Народното събрание“.
По темата с кадрите на полицейско насилие по време на миналогодишните протести, показани публично от специално създадената парламентарна комисия, главният прокурор коментира: „Ще кажа, че всяко насилие е недопустимо. Запознах се миналия петък с клиповете. Част от тях бяха в публичното пространство, може би не същите и с по-лошо качество. Вече казах – това е недопустимо. Не мога да коментирам повече от това и ще кажа защо. След конституционната реформа през 2016 г., извършена по инициатива на сегашния депутат Христо Иванов, се промени Закона за съдебната власт. Българската прокуратура, въпреки че някои още не знаят, не е централизирана, тя е единна. Аз, като главен прокурор, правя едно единствено нещо – аз съм административен ръководител на административните ръководители. Не отговарям за конкретната работа на конкретните прокурори, още по-малко по конкретни досъдебни производства“.
„Ако някой смята, че има забавяне, неритмично водене на действия, това е от компетентност основно на Инспектората на ВСС. Българският главен прокурор няма правомощия да ръководи конкретни досъдебни производства“, допълни още той.
Гешев заяви още, че евентуално негово явяване във временната комисия, която проверява случаите с полицейско насилие, би представлявало нарушение на Конституцията. Той не пожела да коментира действията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, според когото записите са били умишлено укривани досега. „Забавлявам се с неговите изявления“, каза единствено главният прокурор.
Иван Гешев коментира още, че е научил от медиите за разследването срещу депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов, след съобщение на Специализираната прокуратура. Той почерта, че Антикорупционната комисия е изпратила данните преди едва две седмици, а ако има достатъчно данни за извършено престъпление, няма пречка да бъде поискан депутатския имунитет на Иванов. /БГНЕС