ОАЕ потвърди ареста на Васил Божков (ВИДЕО)

Арестът на издирвания бизнесмен Васил Божков в Обединени арабски емирства (ОАЕ) е официално потвърден, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във Варна.

Заедно с Божков е арестуван и собственикът на ФК "Левски" по документи Георги Попов.

"Има официално потвърждение от Обединени арабски емирства за ареста на Васил Божков и още едно лице. Предстои изпращане на документи за екстрадиция, което ще се направи по процедурата, която е правена до момента и в други такива случаи.

Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите.

Главният прокурор коментира още, че прокуратурата не води лични битки и думите на обвиняемия Божков, който определи действията на разследващите като нацистки.

"Ние спазваме закона такъв, какъвто е. Ние нямаме лично отношение, нямаме лични битки. Моята битка е по спазване на закона и даване на справедливост на българските граждани", заяви Гешев.

"Твърдения може да има всякакви, защитни тези може да има всякакви от хората, които смятаме, че може би са нарушили закона, независимо дали става дума за г-н Божков, за г-н Арабаджиев или за някой друг. Нормално е да се защитават. Ние закона не сме нарушили", каза още главният прокурор.

По повод питането до Конституционния съд и записите на президента и началника на ВВС, главният прокурор уточни, че Румен Радев не се разследва в момента.

"Няма разследване около президента в момента. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващия прокурор, според който има нарушение на чл. 103 от конституцията, и аз питам Конституционния съд. Няма нищо лично в това, спазвам закона. Какво трябваше да направя аз с това дело – да скрия, да го унищожа? Постъпих по единствения възможен начин - да сезирам Конституционния съд", каза Гешев и добави, че няма разрешение да коментира делото.

БГНЕС припомня, че в събота Специализираният съд остави в ареста бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев като взе за него най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Настоящият председател на комисията Александър Георгиев, който също беше привлечен като обвиняем, пък бе освободен срещу “парична гаранция” в размер на 40 000 лева. Георгиев е направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков.

На летището в австрийската столица Виена беше задържан съратника на Божков бизнесменът Борис Бекяров.

Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Той бе обявен за общодържавно издирване преди три дни.

Според прокуратурата, организираната престъпна група, ръководена от Божков, е действала от 2014 година в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. Има данни, че ръководителят на групата е предлагал по 10 000 лв. на ден на служител от Комисията по хазарта, за да внесе предложения за отнемане на лицензи на конкуренти дружества.

От обитаваното от Божков жилище бяха иззети множество картини, а от казино, също негова собственост – голяма сума пари.

От Министерството на културата пък отговориха на реакциите, че разследващите са се опитали в чували и кашони да конфискуват колекцията на свързаната с Божков фондация „Тракия“, като заявиха, че се подхожда изключително отговорно.

От извършените проверки на АДФИ се установява, че е налице нарушение на закона и неупражняване на ефективен контрол от страна на Комисията по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева. /БГНЕС