Гешев: Акциите срещу битовата престъпност вече имат положителни резултати

Акциите срещу битовата престъпност вече имат реални положителни резултати. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, предаде кореспондентът на БГНЕС от Монтана.

В областта бе проведена специализирана акция срещу битовата престъпност. На място пристигна и главният прокурор Иван Гешев.

„Радващото е, че макар и да минаха само два месеца от началото на акциите, има първоначални положителни резултати. Вече в Монтана и в областта има чувствителен спад, в сравнение със същия период на миналата година. В тези села живеят по-голям процент възрастни хора. Целта е тези хора да са спокойни за себе си, за собствеността си, за животните си”, каза той.

Гешев се надява, че положителната тенденция на спад на престъпността ще се запази и занапред. „Работата на прокуратурата и МВР освен да преследват вече извършени престъпления, които са се случили за нещастие, е да действат превантивно. За нас е по-ценно да предотвратяваме престъпления, те да не се случват“, каза главният прокурор.

Иван Гешев посети монтанските села Габровница и Доктор Йосифово.

Той посочи, че във всички окръжни прокуратури и областни дирекции на МВР има планове до края на годината, в които са планирани действия на органите на реда. „Целта е към края на годината, където има по-висока престъпност, да се осъществи превенция“, подчерта още веднъж Гешев.

„Важното е да не се случват престъпления и възрастните хора, които обикновено живеят в подобни села, да се чувстват спокойни за живота и собствеността си“, добави главният прокурор.

Той е разговарял на места с хората. Те се оплакват от липсата на работа и лошото образование, но това за съжаление, не са проблеми, с които прокуратурата може да се справи. В тази връзка Гешев още веднъж обеща да свърши това, което е тяхна отговорност, а именно намаляването на битовата престъпност. /БГНЕС