Германските бойци на ИД ще бъдат лишавани от гражданство

Министерствата на вътрешните работи и на правосъдието на Германия се договориха за три условия, въз основа на които германските граждани ще бъдат лишавани от паспорт заради участие на страната на „Ислямска държава“.

Германското правителство е постигнало споразумение за лишаване от гражданство на германските бойци, воюващи на страната на терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщават вестник „Зюддойче Цайтунг“, а също така телевизионните и радиокомпании WDR и NDR

Вътрешният министър Хорст Зеехофер и правосъдният министър Катарина Барлей са се договорили, че на джихадистите ще им бъде отнемано гражданството въз основа на три условия. Човек трябва да бъде пълнолетен и да има друго гражданство, освен това той може да бъде лишен от гражданство само, ако е участвал в сражения на страната на ИД. Тези, които вече са в затвора заради подобни действия, няма да попаднат под удара на новите правила.

По данни за 2018 г., общо в Сирия и Ирак са заминали около 1000 германски поданици, които са се сражавали за ИД. Една трета от тях са се завърнали във ФРГ, а около 150 са загинали, останалите са попаднали в плен.

По-рано германското МВР обяви, че страната е готова да приеме пленените бойци на ИД с германски паспорт, ако им бъде осигурен достъп до консулска подкрепа от страна на германските дипломати. „Всички германски граждани, включително и тези, които са заподозрени, че са се били на страната на ИД, имат право да се завърнат“, заявиха от вътрешното министерство. /БГНЕС и ДВ