Германски политици искат Герхард Шрьодер да напусне „Газпром“

Политици от ХДС и Зелените призоваха Герхард Шрьодер „незабавно да се откаже от длъжностите си в Русия“ заради твърденията за руско участие в отравянето на Алексей Навални.

Политици от германския Християндемократически съюз (ХДС) и партията Зелени поискаха бившият канцлер Герхард Шрьодер да се оттегли от позицията си на председател на борда на директорите на проекта "Северен поток 2 ", както и на всички други постове в Русия. Критиците обвиниха Шрьодер, че лобира за Кремъл от тази си позиция. Йохан Вадепфул, говорител по отбраната на ХДС, заяви за берлинския всекидневник „Тагесшпигел“, че Шрьодер трябва „незабавно да се откаже от офисите и длъжностите си в Русия“. Вадепфул заяви, че единствено Москва е отговорна за отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални , който в момента се лекува в берлинска болница. Въпреки че руското правителство отрича отговорност, бивш германски канцлер не бива да пренебрегва това, "нито политически, нито морално", каза той. Канцлерът Ангела Меркел заяви в сряда, че Навални е жертва на опит за убийство с помощта на нервнопаралитичния агент Новичок, и поиска обяснение от Москва.

Някои политици също така поставиха под въпрос дали Германия трябва да продължи да работи по проекта за газопровод „Северен поток-2“ - в който руската компания „Газпром“ официално е единственият акционер - след атаката срещу Навални. Парламентарният лидер на партията на Зелените Катрин Гьоринг-Екард, която вече призова за спиране на строителните работи по „Северния поток-2“, призова Шрьодер да се откаже от работата си за „Газпром“. "Бившият канцлер от ГСПД Шрьодер сега трябва да реши дали е на страната на демокрацията и правата на човека", каза Гьоринг-Екард пред вестниците на медийната група „Функе“. Проектът за газопровод, който ще доставя „синьо гориво“ от Русия за Германия, е завършен над 90% и се планира да заработи от началото на 2021 г. /БГНЕС