Германската икономика изпадна в рецесия

Според официални данни Германия е изпаднала в рецесия в началото на годината, като най-голямата европейска икономика се е свила с 0,3% през първите три месеца на 2023 г., предаде АФП.

Отрицателната стойност на растежа беше ревизирана надолу от федералната статистическа агенция спрямо първоначалната оценка от нула процента.

Слабото представяне е второто поредно тримесечие на отрицателен растеж, след като през последните три месеца на 2022 г. Германия се сви с 0,5 %, докато се бори с енергийната криза, отприщена от нахлуването на Русия в Украйна.

Намаляването на енергийните доставки от Русия след избухването на войната доведе до рязко покачване на цените, което подхрани инфлацията и натежа върху икономиката.

Според Destatis въздействието на по-високите цени е било усетено особено силно от потребителите през първото тримесечие на 2023 г., като те са ограничили разходите си за стоки като храна и дрехи.

Германия, която отдавна е силно зависима от вноса на енергия от Русия, е особено уязвима след руската инвазия.

Рецесията беше по-слаба от някои ранни прогнози, направени в началото на конфликта, но мекото зимно време и облекчаването на проблемите във веригата за доставки след пандемията от Covid "не бяха достатъчни, за да измъкнат икономиката от опасната зона на рецесията", заяви Карстен Бржески, ръководител на отдел "Макро" в банка ING.

Негативната ревизия на данните за растежа не беше изненада след поредицата от слаби икономически показатели, заяви анализаторът на LBBW bank Йенс-Оливер Никлаш.

"Ранните показатели предполагат, че нещата ще продължат да бъдат също толкова слаби и през второто тримесечие" на 2023 г., каза Никлаш.

Последната рецесия в Германия настъпи, когато пандемията от Covid обхвана Европа в началото на 2020 г. и накара правителствата ефективно да затворят големи части от икономиката. /БГНЕС