Германия срази Франция и ще спори с Англия на финала на Евро 2022 за жени

Германия надигра Франция с 2:1 във втория полуфинал на тазгодишното издание на Европейското първенство по футбол за жени. На стадион „МК“ в Милтън Кийнс рекордьорите по трофеи от надпреварата се добраха до крайния успех след попадение в 76-та минута.

Мачът предостави на зрителите по трибуните оспорвана битка, в която Германия ликува в края на срещата. Александра Поп изведе осемкратните шампионки напред в резултата в 40-та минута, разписвайки се в рекорден пети пореден мач на първенството на планетата, след като преди това бе точна във всеки един от предишните четири двубоя на тима до полуфиналната фаза. Само четири минути по-късно обаче французойките възстановиха паритета след автогол на вратарката на Германия Мерле Формс.

Александра Поп (д) миг след победния й гол във вратата на Франция.

Срещата вървеше към продължения, когато около четвърт час преди края на редовното време Поп хвърли в екстаз германските привърженици с второто си попадение, което се оказа и победно за тима на селекционерката Мартина Вос-Текленбург.

В спор за титлата в неделя Германия ще играе с домакините от Англия, които сразиха Швеция с убедителното 4:0 в другия полуфинал. За германките това е девето класиране за финал, като те нямат загуба, когато стигат до последния мач в турнира – отборът се завръща в тази фаза след първенството в Швеция през 2013, когато надви Норвегия с 1:0. Англия има два финала на европейски първенства в историята си, като губи и в двата – от Швеция в дебютното издание през 1984 година, и от не кой да е, а от Германия – на финала през 2009 от Финландия, с разгромното 2:6.

Спорът за трофея в 13-то издание на Европейското първенство за жени е в неделя, 31 юли, от 19:00 часа българско време на стадион „Уембли“ в Лондон. /БГНЕС