Германия спира да купува руски въглища на 1 август, а руски петрол - на 31 декември

Германия ще прекрати покупките на руски въглища на 1 август и ще се откаже от руския петрол на 31 декември, тъй като страната се стреми да намали зависимостта си от руските изкопаеми горива.

"До няколко седмици ще спрем да купуваме руски въглища", заяви държавният секретар в германското канцлерство Йорг Кукис, който говори на Енергийния форум в Сидни в сряда.

Нефтът, призна той, ще бъде по-труден и ще изисква повече време, цитира EUobserver.

"Всеки, който познава историята на петролопровода "Дружба", който вече е бил инструмент на съветската империя над Източна Европа, да се отървеш от тази зависимост не е тривиален въпрос, но ние ще го постигнем за няколко месеца", каза Кукис.

През 2021 г. Русия е осигурявала на Германия 45% от въглищата, 35% от петрола и 55% от природния газ.

Но основното предизвикателство за Европа ще бъде газът поради липсата на алтернативи, според Кукис. "Не можем просто да си пожелаем проблемът да изчезне", каза той.

В момента Германия бързо разработва терминали за внос на втечнен природен газ (LNG), които да помогнат за заместването на руския тръбопроводен газ. Според Кукис Съединените щати и Катар могат да осигурят 30 млрд. куб. м за Европа.

Кукис, представителят на германския канцлер Олаф Шолц в Г-7 и Г-20, и съюзниците от Г-7 също работят за налагането на нови мерки, които да ударят руската икономика. САЩ и други богати държави от Г-7, сред които Великобритания, Канада, Германия, Франция, Италия и Япония, както и Европейският съюз, се договориха да проучат възможността за налагане на ценови таван на руския петрол. Предложението обвързва финансовите услуги, застраховането и превоза на петрол с таван на цените, като превозвачът, който иска да използва тези услуги, трябва да се ангажира с определена максимална цена за руския петрол.

За да подкрепи мярката, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е на обиколка в Азия тази седмица преди срещата на финансовите лидери на Г-20 в Бали в петък и събота.

На 12 юли Йелън и японският министър на финансите Сузуки Шуничи заявиха, че двете страни са се договорили да проучат "възможността за въвеждане на ценови тавани, където е подходящо". Но други държави като Индонезия, отбелязаха несъгласието си със западните санкции, наложени на Русия, а на последната среща на Г-20 във Вашингтон през април не беше издадено съвместно комюнике. /БГНЕС

Сидни / Австралия