Германия ще постигне целта на НАТО по разходите за отбрана до 2025 г.

Германия ще постигне целта на НАТО да изразходва 2% от БВП за отбрана до 2025 г., заяви правителствен говорител.

Берлин се стреми да компенсира годините на недостатъчни инвестиции.

„Германия е решена да се доближи максимално до целта от 2% с възможностите, с които разполагаме, и да постигне целта през този законодателен период, който приключва през 2025 г.“, заяви говорителят на канцлера Олаф Шолц Щефен Хебестрит на редовна пресконференция.

Дни след руското нахлуване в Украйна Шолц обяви създаването на фонд на стойност 100 млрд. евро за укрепване на военната отбрана на Германия и компенсиране на хронично недостатъчното финансиране от десетилетия. Но програмата за разходи трудно стартира, тъй като промишлеността се опитва да отговори на търсенето, а плановете за ключови покупки се бавят.

"Балансираното и устойчиво трансатлантическо партньорство изисква Германия и Европа да играят активна роля", пише Шолц в статия за списание „Foreign Policy“, публикувана днес.

„Германия ще увеличи инвестициите си, за да постигне целта за разходите на НАТО и да развие армия, на която ние и нашите съюзници можем да разчитаме", каза Шолц.

Тази цел обаче не може да бъде постигната "за една нощ", каза от своя страна Хебестрит. „Има европейски разпоредби, които трябва да се спазват, както и предизвикателства в областта на обществените поръчки, които трябва да бъдат преодолени“, каза той. "Намираме се на пазар, на който има голямо търсене, което значително надвишава предлагането, което пък от своя страна води до забавяне на доставките“, каза той.

Вътрешните спорове за това как да бъдат изразходвани парите също са затруднили вземането на решения за разходите. Планираната покупка на 35 американски изтребителя F-35 беше поставена под съмнение в неделя, когато стана ясно, че служители на министерството на отбраната са изразили сериозни опасения. Според документ, с който се е запознала АФП, министерството е посочило потенциални "забавяния и допълнителни разходи" по проекта на стойност близо 10 млрд. евро. /БГНЕС