Германия се присъединява към проекта H2Med

Планираният водороден тръбопровод между Барселона и Марсилия (H2Med) ще бъде разширен до Германия, заяви френският президент Еманюел Макрон.

"Решихме да разширим проекта за тръбопровод H2Med, който чрез европейско финансиране ще свърже Испания, Португалия и Франция с Германия, която ще бъде партньор в тази стратегия за водородна инфраструктура", заяви френският лидер на пресконференция в Париж след среща с германския канцлер Олаф Шолц.

По-рано Макрон заяви, че газопроводът между Барселона и Марсилия трябва да бъде завършен до 2030 г.

В края на 2022 г. Франция, Испания и Португалия се споразумяха да създадат зелен коридор, който да замени газопровода MidCat. Той трябва да позволи транспортирането на газ и водород от Барселона до Марсилия, като по този начин ще отвори достъпа на страните от Иберийския полуостров до енергийния пазар на ЕС. Целият проект (H2Med) ще се състои от две основни части. Първият коридор ще свързва Селорика да Бейра, който се намира в източната част на Португалия, с испанския град Самара в северозападната част на страната (CerZa). Вторият коридор ще свързва Барселона с френския град Марсилия (BarMar)./БГНЕС