Германия се опасява от пълно спиране на доставките на газ от Русия

Федералната мрежова агенция (Bundesnetzagentur, BNetzA) на Германия се опасява от пълно спиране на доставките на газ от Руската федерация. Агенцията призова жителите на страната да пестят енергия, съобщи ръководителят й Клаус Мюлер в интервю за Funke Mediengruppe.

От 11 до 21 юли Nord Stream AG временно ще затвори и двете тръби на газопровода Nord Stream за „планова поддръжка“.

Въпросът е дали тази поддръжка ще се превърне в "непрекъсната поддръжка по политически причини", каза Мюлер.

Ако доставките на газ от Русия бъдат намалени за по-дълъг период, ще трябва да говорим по-сериозно за икономии, убеден е ръководителят на агенцията. Подготовката на отоплителния сезон в страната започва 12 седмици преди началото му.

Мюлер призова жителите на Германия незабавно да проверят работата на газовите котли и радиатори. „Ремонтът на газовите системи може да намали потреблението на газ с 10-15 процента. По-добре е евентуални ремонти да се извършат сега, а не през есента“, препоръча шефът на BNetzA.

Мюлер призова семействата да обсъдят дали не могат да поддържат малко по-хладна температура в домовете си през зимата.

Министерството на икономиката и опазването на климата на Германия напълно изключи нощното осветление на фасадата на централния си офис, осветяването на представените в него произведения на изкуството и фонтани, както и климатичната система. В помещенията, където това е технически невъзможно или нарушава изискванията за условията на труд, температурата ще бъде настроена не на 22 градуса, както досега, а на 26.

Заради резкия спад в доставките на руски газ по "Северен поток" министерството въведе втория от трите етапа на авариен план в случай на извънредна ситуация в германския газов сектор./БГНЕС