Германия обмисля система за споделяне на разходите при спиране на руския газ

Германското правителство смята да внесе за гласуване в парламента следващата седмица извънреден закон, който ще му позволи да разпредели поравно нарастващите разходи за газ между потребителите и дружествата и да спаси закъсалата енергийна компания Uniper.

Предложението за въвеждане на специална такса върху цената на газа идва на фона на нарастващите предупреждения, че Русия може да използва планираната рутинна профилактика на газопровода "Северен поток 1" на 11 юли, която обикновено предполага краткотрайно спиране на доставките, като претекст за прекратяване на доставките на газ за Германия и Европа за по-дълъг период от време.

Подобен сценарий би поставил Германия, която получава около една трета от вноса си на газ от Русия, пред сериозни икономически проблеми и би позволил на Москва да накаже Берлин за подкрепата му за Украйна и западните санкции срещу Русия.

Председателят на германската Федерална агенция по мрежите Клаус Мюлер предупреди в събота, че поддръжката на газопровода рискува да се превърне в "по-дълготрайна политическа поддръжка". Думите му повтарят забележките на министъра на икономиката и климата Роберт Хабек, който в четвъртък предупреди, че е възможна "пълна блокада" на руския газ.

Доставките на газ от Москва вече намаляват от седмици, което поражда опасения, че Германия може да изпадне в рецесия по-късно тази година.

Понастоящем Министерството на икономиката на Хабек изготвя нов регламент, който ще позволи на правителството да разпредели равномерно нарастващите разходи за газ чрез такса, твърдят служители. Само някои вносители, като базираната в Дюселдорф Uniper, са силно зависими от руския газ и сега са изправени пред рязко увеличение на разходите, тъй като трябва да компенсират намалените доставки със скъпи покупки в последния момент на световния пазар, съобщи „Politico“.

Предвидената система ще има за цел да балансира тези нарастващи цени, като накара всички частни потребители и компании да плащат повече чрез такса, независимо дали газът им идва от Русия или от други доставчици като Норвегия.

Досега законите за защита на потребителите забраняваха на вносителите да прехвърлят по-голямата част от повишените цени на газа върху крайните потребители. Но тази система означава, че Uniper, най-големият вносител на газ в Германия, е принуден да плаща по-високите разходи и сега рискува да изпадне в крайно тежко финансово положение или дори да фалира. Идеята е германското правителство да използва приходите от таксата, за да подпомогне Uniper или други енергийни компании, които изпитват финансови затруднения поради намалените доставки на газ от Русия.

С таксата биха могли да се рефинансират спасителни мерки като държавна помощ или дори пряко участие на държавата в енергийни дружества като Uniper, което може да се наложи в скоро време.

"Мога да потвърдя, че германското правителство води разговори с Uniper за стабилизационни мерки", заяви говорител на Министерството на икономиката, като същевременно отказа да коментира повече подробности.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в четвъртък, че Германия "има практика да се справя с компании, които изпадат в кризи поради външни сътресения, какъвто беше случаят по време на пандемията отCOVID-19, и следователно имаме готовност да направим необходимото".

През уикенда Министерството на икономиката ще разработи подробностите за таксата, а като следващата седмица ще трябва да бъде представен съответен регламент, за да може да бъде гласуван преди лятната ваканция.

Скептицизмът идва от страна на либералната Свободна демократическа партия (FDP), една от трите партии в „светофарната“ коалиция на Шолц, в която участват социалдемократите и Зелените.

"Правната рамка за налагане на допълнителна такса върху цената на газа трябва да бъде обсъдена задълбочено. Коалицията не трябва да си позволява бързи решения при такава сериозна намеса в пазарните цени", заяви Михаел Крузе, говорител на FDP по въпросите на енергийната политика.

Парламентарното одобрение на подобен регламент не би означавало непременно незабавно прилагане на таксата, но би дало на правителството гъвкавост да я активира, когато сметне за необходимо.

"Ако създадем правната основа, за активирането [на таксата] трябва да се прилагат високи критерии", каза Крузе.

Германия вече използваше подобна такса, за да разпредели разходите за преминаване към възобновяеми енергийни източници между клиентите и компаниите. /БГНЕС

Тагове: