Германия и Белгия заловиха 23 тона кокаин в най-големия досега трафик за Европа

Германия и Белгия заловиха 23 тона кокаин в най-големия досега трафик на наркотици за Европа, съобщиха германските митници днес.

"Огромното количество кокаин би донесло няколко милиарда евро печалба на черния пазар", се казва в изявление на митническото учреждение.

По-рано бе съобщено, че германски офицери са открили 16 тона кокаин, скрити в контейнери от Парагвай, в пристанището на Хамбург на 12 февруари.

Съвместо разследване заедно с холандски офицери довело до откриване от полицейските части на още 7,2 тона кокаин в пристанището на Антверпен в Белгия, съобщи германската митница.

28-годишен мъж е бил арестуван във вторник в Нидерландия във връзка с немско-холандския трафик на обща стойност 23 тона.

Митническите служители на оживеното пристанище в Хамбург решили да разгледат по-отблизо парагвайските контейнери, след като забелязали "явни нередности" със съдържанието му - тенекиени кутии, които трябвало да са пълни с хоросан.

"Отвъд редици с оригинална стока, опаковани точно зад вратата на контейнера, в който се намираха, множество метални кутии всъщност бяха пълни с друга стока", казаха от митницата.

Разследващите разпоредили разтоварването на контейнерите и открили скрития в над 1700 кутии кокаин.

"Това е най-голямото количество кокаин, иззето някога в Европа, и едно от най-големите единични изземвания в световен мащаб", заявиха германските митници.

Общо 102 тона кокаин, насочени към европейския континент, бяха заловени миналата година от международен проект на органите за правоприлагане, съвместно реализиран с ООН. /БГНЕС, АФП