Германия 2021: Борба с пандемията и сбогуване с Меркел

В момента в Германия няма нищо по-важно от коронавирусната криза и това ще продължи да се прави и през следващата година. Въпросът за пандемията доминира почти изцяло в обществото и перспективата за масова ваксинация не променя нищо, особено след като страната беше принудена да приложи строги ограничения.

"Ако между сега и Коледа имаме много контакти и накрая това е последната Коледа, която празнуваме с нашите баби и дядовци, ще се провалим в нещо и това не може да се случи", предупреди Ангела Меркел в парламента на 9 декември по време на неочаквана емоционална реч, след като разбра, че има 600 починали за един ден. Тогава имаше много повече. Въпреки това, нараства опозицията от тези, които смятат, че техните индивидуални свободи са ограничени, така наречените Querdenkers или "скептици на короната". "Това е социално движение, в което екстремисти отдясно и отляво, но също така и езотерици и отричащи науката се обединяват", казва политологът Флориан Хартлеб пред „Дойче Веле“..

2021 – година на избори

Компромисът между защитата на здравето и правото на свобода ще повлияе на изборите, които се провеждат през 2021 г., а след изборите през 2020 г. ще има няколко. Шест федерални провинции ще призоват своите граждани да гласуват, включително Баден-Вюртемберг през март, където Уинфрид Кречман, много популярен и единствен в момента зелен президент на Германия, се кандидатира за преизбиране.

Също така ще бъде интересно какво се случва през април в Тюрингия, където сега управлява Бодо Рамелов, единственият регионален министър на левицата. Ще има избори и в Саксония-Анхалт, където сега управлява коалиция, сформирана от Християндемократическата партия на ХДС, социалдемократа от СПД и Зелените.

Но най-важните избори за годината ще се проведат през септември. С тях ерата на Меркел ще приключи след четири мандата и 16 години като канцлер. Ангела Меркел ще отговаря за канцеларията почти толкова дълго, колкото лицето, което държи рекорда, Хелмут Кол.

Адио, Ангела

Какво ще пропуснат германците след оттеглянето й? Флориан Хартлеб казва следното за това: "Нейното постоянство, нейната желязна, почти нечовешка работоспособност, вътрешната дисциплина и научният компонент на нейната политика." В посока надолу Харлеб отбелязва „нейната реторична и мъглява реч“, както и „упоритата й политика за бежанците, придружена от наивна култура на приветствие. Извън германските граници Меркел се смята за канцлер, който управлява кризи, твърда като камък, устойчив на вълните по време на бури като европейската дългова криза, Брекзит, Тръмп и пандемията.

Кой ще бъде нейният наследник?

Един от най-важните въпроси през 2021 г. ще бъде кой ще бъде наследник на канцлера?. ХДС, партията на Меркел, остава стабилна в анкетите, с комфортно предимство пред всички останали партии, така че човекът, който наследява настоящия канцлер, ще има голям шанс да бъде от своя страна в челните редици на Германска канцелария.

Официално трима души се кандидатират за дигиталния конгрес на партията ХДС, който ще се проведе в средата на януари 2021 г. Те са бившият председател на парламентарната група на ХДС в Бундестага Фридрих Мерц, настоящ регионален министър на Рейнланд Северна-Вестфалия, Армин Лашет и политикът Норберт Рьотген. Ако се вслушаме в анкетите, относителното мнозинство от германците би предпочело да се кандидатира и настоящият баварски регионален министър Маркус Сьодер от ХСС, сестринската партия на ХДС в Бавария. Канцлерът на CSU би бил пълна новост в Германия.

Търси се държавен партньор

Който и да е наследникът на Меркел, ХДС / ХСС ще се нуждае от поне един управляващ партньор, за да управлява. Социалдемократическата СПД е настоящият изнемощяващ партньор не само в социологическите проучвания, но и защото след две големи коалиции с Меркел е уморена да управлява. Една от възможностите се крие в процъфтяващата партия на зелените, начело на която са двамата популярни лидери, Аналена Баербок и Робърт Хабек.

По време на партийния конгрес в края на ноември Хабек каза: "Работим оптимистично, за да намерим решения. И за тези решения се борим за власт." Сьодер от своя страна, предупреждава последователите на алианса ХДС / ХСС, че не трябва да се приема за даденост, че ще има коалиция на Християндемократическата партия със Зелените.

От своя страна крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“, която през настоящия мандат е най-силната опозиционна партия, се срива, въпреки че ограниченията, дължащи се на пандемията, могат да ги накарат да спечелят нови гласоподаватели./ БГНЕС