ГЕРБ: Загубихме достатъчно време със срещите с ПП-ДБ

ГЕРБ -СДС започват срещи с останалите парламентарно представени партии за подкрепа за кабинет с първия мандат.

“Обща законодателна програма, синхрон по отношение на политиките, и избор на адекватен екип, който да изпълнява тези политики. Даваше се вид, че работата е приключила заради третата стъпка - изборът на екип и предложеният кабинет от ПП-ДБ, но това не е точно така. Според изискванията за прозрачност трябва да ви запознаем докъде сме стигнали с втората стъпка - цел за синхронизиране на политиките във всеки един от секторите”. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на извънредна пресконференция, на която от партията представят напредъка по управленската програма между ГЕРБ и ПП-ДБ, предаде репортер на БГНЕС.

Дончев уточни, че част от предложенията не са съвсем професионални. “По голяма част от секторите от така наречената "програма" имаме липса на цели сектори- европейско финансиране, грижа за децата, туризъм, най-голям проблем е породено от противоречието между сектора бюджет и финанси спрямо останалите сектори”, каза още Дончев.

Рая Назарян каза, че с ПП-ДБ са разгледали разделянето на антикорупционната комисия на две. “Неясноти имаше по отношение на изискванията към хората, които ще изпълняват длъжностите за борба с корупцията - тяхното предложение бе те да са лица с 10-годишен юридически стаж, но да не са участвали в други държавни структури. Тук не постигнахме съгласие”, каза Назарян. Относно наказателния кодекс Назарян коментира, че няма ясна визия за пълното му реформиране от страна на ПП-ДБ, докато при ГЕРБ-СДС то присъства. “Според ПП-ДБ трябва при делата със съдебен състав повече от един човек, всяко едно дело да бъде разпределено в състав от различни съдии. Това е практически невъзможно, натовареността на съдилищата би довела до абсолютна невъзможност”, каза още Назарян.

„Както за всички стана ясно, състоянието на публичните финанси на България е изключително тежко. Свидетели сме на бюджет с рекорден дефицит – 6,4%, или 12 млрд. лв. Свидетели сме на това, че дългът, който трябва да бъде генериран до края на годината, ще бъде 13 млрд., или до 2025 ще достигне 70 млрд. лв, или 33% от БВП", заяви Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя подчерта, че от ГЕРБ са очаквали с голям интерес и нетърпение програмата на ПП-ДБ в частта финанси и бюджет. „Очаквахме да видим решения и да чуем отговори на въпроси, които цялото българско общество очаква", подчерта Петкова и добави, че е направена една декларация в „Ексел", че ще имаме бюджет с дефицит от 3%, но никой не е казал как ще бъде постигнат той.

„България, освен проблем с бюджетния дефицит, има проблем и с ръста на инфлацията", посочи тя и допълни, че от ГЕРБ не са успели да видят конкретни мерки, свързани с овладяването на инфлацията, който е сред основните проблеми България да не може да влезе в еврозоната.

„Друг важен проблем, на който не видяхме отговор – членството на България в ОИСР. Не можахме да видим каква е визията, какви са целите България да се присъедини към ОИСР", съобщи Петкова и уточни, че няма политика по отношение на увеличаване на инвестициите и на растежа.

Според нея тази управленска програма в тази ѝ част не дава нито отговори, нито решения, тя предизвиква още въпроси.

Според бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов в сектор "Здравеопазване" липсват допълнителни средства за заплати. “По отношение на детската болница, единственото нещо, което е разписано в управленската програма, е обявяване на обществена поръчка за построяване на болницата. Няма нито една стъпка и график какво трябва да направи министърът на здравеопазването, за да се построи тази болница. Нито дума няма за проекта на Спешната помощ на земята, който има реален риск да се провали. Няма дума за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебните заведения, хеликоптери ще имаме, но няма да има къде да кацат”, допълни Ангелов. “Друго, което ме озадачи, е създаването на приветливи болници с грижа за хората, при които пациентът се чувства сигурен. Аз не мога да кажа колко средства ще са необходими, за да постигнем това пожелание”, уточни още той.

Жечо Станков определи програмата на ПП-ДБ в сектор „Енергетика" за незаконна. „Първата задача в тяхната програма, е да дефинираме бедността. На пръв поглед звучи добре. Втората задача, обаче, е да изкарат всички домакинства на свободния пазар, което означава увеличаване на сметките на ток на домакинствата поне 5 пъти", подчерта той и добави, че това означава, че си поставят от 1,5 млн. да станат 3 млн. граждани, които живеят под линията на бедността.

„Отново се поставят на карта бъдещето на българската енергетика в района на ТЕЦ „Марица-Изток", отбеляза Станков и посочи, че в програмата на ПП-ДБ пише, че въглищните централи ще бъдат затворени по целесъобразност. Депутатът от ГЕРБ обяви, че това отново противоречи на закона, с който вицепремиерът беше задължен да предоговори целите в ПВУ поне до 2038 г.

Той добави, че ПП-ДБ са "се развихрили" и на територията и на Западните Балкани, защото в програмата си са заложили да помогнат да затворят и техните ТЕЦ-ове. Според него може би се върви и в посока дружествата „Булгартрансгаз" и ЕСО да бъдат приватизирани.

„Българската енергетика в момента е поставена на карта с предложенията, които виждаме", категоричен е Станков и посочи, че в програмата им е написано още, че ще търсят кой е счупил ПАВЕЦ „Чаира", освен това и темата с батериите отново е вътре. „Пак ще даваме батерии на наши и ваши", заключи Станков.

“Голяма част от предложенията в социалната сфера са заложени в оперативните програми в ПВУ и такива, които са част от нашата предизборна програма”, това заяви Деница Сачева, бивш социален министър. “Липсваха цели сектори, мерките са прекалено общи и не се знае какво се има предвид, като например - реорганизация на Агенцията по заетостта - не се знае каква реорганизация”, каза още Сачева, след което поясни, че са "предложили и промени в Кодекса за социално подпомагане или Кодекса на труда, все едно са взаимно заменяеми, то Кодекс на социалното подпомагане няма”, каза Сачева. “В сектора на отбраната са заложили главно изслушване на министъра на отбраната, в земеделието - цените на зеленчуците да са български, не можах да разбера какво се имаше предвид. На сайта на ПП е управленската програма, представена в екселска таблица. Лично аз не се учудвам, че колегите от ДБ нямат съществена роля в проектокабинета Денков 2 и в обсъжданията”, каза още Сачева. “В тази поредна зрителна измама ние няма да участваме, тя не трябва да бъде повече от приоритетите”, подчерта още бившият социален министър и депутат от ГЕРБ-СДС.

Томислав Дончев уточни, че за разговорите с останалите политически сили ще имат начална точка Програмата, с която са се явявали на последните два избора.

Десислава Атанасова обяви, че последователно ще се водят разговори с останалите политически формации. Утре от 11 ч. ще имат среща ДПС, в 13 ч. – с БСП, в 15 ч. – с ИТН. В петък от 11 ч. предстои среща и с „Възраждане". „След серията експертни разговори следват лидерските разговори. Всички колеги лично съм ги поканила и лично са потвърдили, че ще присъстват на тези срещи", каза още тя.

Атанасова добави, че през последните 3 седмици са демонстрирали търпение, огромни усили, включително на експертно ниво, за да стигнат до трите стъпки, които могат да формулират и формират общо управление. „През цялото това време чувахме едно и също – че няма да подкрепят първи мандат на ГЕРБ, няма да говорят за имена от кабинет с ГЕРБ, единственото, което искат е нашата подкрепа, реализирана във втория мандат", отбеляза още тя.

Атанасова е категорична, че идва време за сериозни разговори за България./БГНЕС