ГЕРБ: Приоритет е диалогът и преодоляването на икономическата криза

Нашата програма е вероятно най-амбициозният политически документ за последните години, заяви вицепремиерът и водач на листата на ГЕРБ за Габрово Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

На пресконференция за представянето на акценти от програма Дончев подчерта, че за партията му приоритетна цел ще бъде възстановяването на политическия диалог, както и преодоляването на икономическата криза, предизвикана от COVID-кризата. По думите на Томислав Дончев пред България предстои и предизвикателството по сключването на т. нар. зелена сделка и воденето на политики по декарбонизация, които, според него, при неумела работа биха довели до проблем.

До 2025 г. можем да достигнем изпреварващ растеж на БВП – 200 млрд. лева в края на мандата, посочи Дончев и потвърди намерението на партията да работи за средна работна заплата поне 1000 евро в края на евентуален следващ 4-годишен мандат.

Томислав Дончев очерта 3 стълба, около които се гради предизборната програма на партията. Първият е модернизацията на страната, за което от партията обещаха цели 500 км нови магистрали и скоростни пътища, како и обновени жилища по енергийните програми за 120 хил. семейства. Вторият стълб ще бъде реформа в ключови сфери, посочи Дончев, давайки за пример правосъдната система, включително чрез нови промени в Конституцията. От ГЕРБ заявиха и намерение да продължат усилия за дигитализацията, включително и на частния сектор, за което обещаха на фирмите помощта от държавата за фирмите да нарасне поне 5 пъти.

Третият стълб, според ГЕРБ, ще бъдат целенасочени инвестиции в иновации и икономика на знанието. „Тук е моторът за растежа“, категоричен бе Томислав Дончев.

От своя страна бившият финансов министър Владислав Горанов, която отсъства от листите за тези избори, обеща продължаващ стремеж към консервативно управление на публичните финанси. Той още веднъж потвърди, че според ГЕРБ съществуващият данъчен модел е оптимален за развитието на икономиката, а от ГЕРБ не предвиждат промяна в данъчното облагане.

„Запазването на плоския данък ще бъде един от прерогативите на участниците в следващия парламент от страна на ГЕРБ“, посочи още той. Според него финансовата стабилност до голяма степен се гарантира и от тясното сътрудничество между БНБ и Европейската централна банка по отношение на надзора.

В сферата на образованието Красимир Вълчев пък обеща то отново да бъде приоритет през следващите години, като голяма част от публичните разходи ще бъдат заделени за неговото развитие. „За нас образованието е стратегически основен приоритет. Това не е лозунг, а изпълнено обещание. Обещахме да увеличим заплатите, направихме го. Увеличихме средствата за образование от 3,6% на 4,5% от БВП“, допълни той.

Минимална работна заплата от 500 евро, средна от 1000 евро, а средната пенсия да достигне 600 лева – обеща отново социалният министър Деница Сачева при евентуален нов мандат. /БГНЕС