ГЕРБ, ДПС, Възраждане, БСП и Български възход приеха доклада "Джемкорп"

След близо четири часа спорове и дебати народните представители приеха със 129 гласа "за" Доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

От парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП, Български възход и Възраждане подкрепиха доклада и нито един от техните депутати не гласува "против" или "въздържал се". Единствените, които гласуваха против бяха Продължаваме промяната и Демократична България. Интересно беше, че от ПП се въздържаха двама депутати, а от Демократична България шестима.

В извода на доклада на Временната комисия е записано, че "решението за сключване на Меморандум между Република България, представлявана чрез Министерството на енергетиката на Република България и фирмите Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation е взето от кръгове и лица извън Министерство на енергетиката /МЕ/ и „Български енергиен холдинг” ЕАД /БЕХ ЕАД/, без да са ясни мотивите и да е налице обосновка за необходимостта от подписване на подобен документ. Установило се по безспорен начин, че експертите на МЕ и БЕХ не са били уведомени и не са взели участие при изготвянето на Меморандума, респективно никой не е изискал тяхното експертно становище, включително и оценка по отношение на това налице ли са рискове за България, свързани с подписването на този документ, отчитайки това, че сектор енергетика има стратегическо значение за икономиката ни, част е от критичната инфраструктура и е пряко свързан с националната сигурност на страната."

Препоръката на Временната комисия е доклада да бъде изпратен на вниманието на Държавна агенция „Национална сигурност” и на Министерския съвет на Република България за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетентността им./БГНЕС

Тагове: