Герапетритис: Укрепването на отношенията между Гърция и Турция е в интерес и на двете държави

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис изтъкна значението на укрепването на отношенията между Турция и Гърция в очакване на срещата си с турския си колега Хакан Фидан в Анкара, съобщи „Сабах“.

Като припомни добрия тон между президента Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, през юли по време на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс, Герапетритис заяви, че ще посети турската столица, за да могат двамата с Фидан да положат основите на срещата на своите лидери, предвидена за по-късно този месец в Ню Йорк по време на Общото събрание на ООН.

Гръцкият външен министър отбеляза, че "позитивната програма" е рамка за засилване на икономическото и търговското сътрудничество между страните и разширяване в някои други области като транспорт, морско дело, бизнес сътрудничество, технологии, опазване на околната среда и справяне с природните бедствия.

"Разбира се, реализирането на позитивната програма ще бъде от полза и за двете страни, което намери израз в обема на двустранната търговия от 5,4 млрд. евро през 2022 г. Освен това тя поддържа диалога между страните отворен", каза той.

Що се отнася до диалога му с Фидан, гръцкият първи дипломат заяви, че са развили много добри лични отношения, основани на взаимно разбиране и откритост.

Герапетритис подчерта, че редовните срещи между Ердоган и Мицотакос имат не само символично значение, но и съществено съдържание.

Новата перспектива, която има за цел да намери решение на дългогодишните проблеми между двете страни, трябва да даде приоритет на откритостта и изграждането на доверие, добави той.

Подчертавайки, че Гърция желае по-интензивно взаимодействие между гръцкия и турския народ, Герапетритис заяви, че бедствията, пред които са били изправени двете страни през 2023 г., са показали, че турците и гърците имат общи човешки интереси и чувства един към друг.

"Тази хуманност е може би най-важната обща характеристика, която обединява нашите народи", каза гръцкият външен министър./БГНЕС