Георгиев: Заради „Спаси София“ СОС не работи; ПП-ДБ-СС: ГЕРБ-СДС не предлагат алтернативи

Призиви от ГЕРБ-СДС, че заради ПП-ДБ-СС СОС не може да работи, както и че само от „Спаси София“ не са готови на разговори с тях. От ПП-ДБ-СС пък обвиняват ГЕРБ-СДС, че не предлагат никакви алтернативи за управлението на София. Това са изводите от проведената днес среща за консенсус в СОС, предаде репортер на БГНЕС.

„60 дни след изборите не стигнаха на ПП-ДБ (Спаси София) да осъзнаят, че нямат мнозинство в общинския съвет. Това научихме от срещата днес, организирана от Синя София и ВМРО, на която присъстваха и представители на ПП и Спаси София“, заяви Георги Георгиев.
Той посочи, че от ПП-ДБ (Спаси София) нямат никакво конкретно предложение за разблокиране на общинския съвет: „Искат временен председател, но не знаят кой, искат коалиционно споразумение, но не знаят с кого. Така София не може да се управлява!“.
Георгиев заяви, че са очаквали да чуят предложения за решение, а са чули още от същото досега.
„А ако правиш едно и също, не можеш да очакваш различен резултат. 23 е по-малко от 31, уважаеми колеги. Всеки първокласник ще ви го каже. Първокласниците в политиката обаче са опасно нещо, защото доведоха до пълен блокаж на управлението на София. Създадоха политическа криза, каквато градът ни не помни и продължават да прехвърлят отговорността. Очакването ГЕРБ да разреши кризата показва само безпомощност и страх“, заяви Георгиев.
Той подчерта, че е нужно политическо лидерство. „Ако не можете да го покажете, признайте го пред софиянци и спрете с оправданията!“, призова Георги Георгиев.

„Приехме поканата на Карлос Контрера и Вили Лилков, за да разберем какво ново предлагат от ПП-ДБ-СС. Това, което разбрахме е, че те не са подготвени с никакъв вариант освен предложението за временен председател. Това изглежда наистина несериозно, защото означава плаващи мнозинства“, заяви общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС. Той поясни, че не е ставало въпрос за ротационен председател, след което уточни какво според него е работещото решение. „ГЕРБ спечелиха последните два национални избора, но като стара и мъдра партия прецениха, че ще направят крачка назад и ще оставят този процес в ръцете на някой, около когото може да се събере мнозинство. ПП-ДБ-СС все още са се запънали и не искат да дадат властта, смятат че ние сме длъжни да им гласуваме техния председател на СОС“, каза Хекимян.

Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС пък заяви, че не са получили алтернативи от ГЕРБ-СДС. „Ние сме готови за разговори с абсолютно всички, за съжаление нямаме конструктивност от тяхна страна“, каза Петров. На въпрос на БГНЕС какво конкретно те самите са предложили на срещата общинският съветник от ПП-ДБ-СС уточни, че са предложили варианта за временен председател до приемането на бюджета. „Ние предлагаме, ако искат те да предложат. Никой не предложи, съответно дадохме варианта за най-възрастния общински съветник като критерий, но те не предложиха и никакъв такъв критерий“, поясни Цветомир Петров, след което отбеляза, че до 11-ти януари, когато е следващото заседание на СОС, има време и се надява да се проведат още няколко срещи до тогава.

Андрей Зографски от ПП-ДБ-СС заяви, че вариантът за нови избори е много лош за софиянци, но те са готови да се явят на нови такива. „Смятаме, че ще подобрим резултата си, но вариантът е лош за софиянци. ГЕРБ-СДС трябва да са опозиция в съвета, има и други партии, с които се надяваме да говорим“, коментира Зографски. Относно бъдещо коалиционно споразумение общинският съветник уточни, че такова трябва да бъде базирано на конкретни програми от политическите сили, било то и всички.

„От ден първи каним ГЕРБ-СДС на разговори, това, че никой не ги иска не е така. Ние сме готови на разговори“, допълни Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС.

„Колегите от ПП-ДБ-СС казаха, че са готови на коалиционно споразумение. Това е все пак стъпка в правилната посока. Временният председател не е най-доброто решение, но все пак е някакво. Коалиционното споразумение обаче е напълно задължително“ заяви общинският съветник Пламен Данаилов от ИТН след проведената среща за бъдещ консенсус в СОС.

„Това коалиционно споразумение трябва да се предложи от първата политическа група и то е правилното за търсене на мнозинства. Ако има такова ще го разгледаме и ще преценим дали да се включим в него“, смята Данаилов, след което уточни, че има 14 комисии в СОС, които трябва да бъдат част от това споразумение, както и конкретни програми за управлението.

Димитър Данаилов също от ИТН пък даде конкретика какъв трябва да е човекът, който да застане начело на СОС. „Профилът трябва да бъде млад и енергичен, човек, който може да работи с кмета на СО. От тази гледна точка Борис Бонев не отговаря на този профил, защото СО не се управлява чрез фейсбук профил. Трябва работа и капацитет, Бонев не отговаря на този профил“, смята общинският съветник от ИТН.

БГНЕС припомня, че проф. Вили Лилков от „Синя София“ и Карлос Контрера организираха среща в СОС, на която се появиха всички политически групи освен „Възраждане“ и БСП. След проведената среща стана ясно, че консенсус засега няма, но има надежда да се проведе повторна среща до следващото заседание на СОС, което е насрочено за 11-ти януари 2024 г. /БГНЕС