Георгиев: Битката за четенето е цивилизационна, тя определя съзнанието ни

„За 11-та година Столична община подкрепя „Алея на книгата“ като поредното средище на българска духовност“. Това заяви председателят на СОС Георги Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

„Издателите знаят през колко трудности са преминали, тъй като отпечатването, достигането до пазара, е тежък капиталистически труд, който трябва да се срещне с творческия труд, за да може повече хора да си дадат сметка, да се насладят на български и световни автори, така че ще продължавате в наше лице да получавате институционална подкрепа и като четящи хора“, каза още Георгиев.

Той обясни, че в своята книга „Като роман“ неговият любим френски автор Даниел Пенак казва, че времето за четене е като времето за любов, че то винаги е откраднато време от може би задължението да живеем.

Георги Георгиев отбеляза, че всяка година виждаме все повече хора на изданията, но и изрази притеснения относно функционалната неграмотност. „Все повече хора тръгваме с препълнени чанти с много различни заглавия. Като университетски преподавател забелязвам все повече проявленията на функционалната неграмотност, затова днес повече от всякога битката за четенето, за четящите и за хвърчащите хора е много важна, тя е цивилизационна, тя определя съзнанието ни като хора, които имат сетива отвъд всекидневните ни потребности“, подчерта председателят на СОС.

Той се обърна и към премиера акад. Николай Денков с молба за съдействие в преговорите с колегите от ДБ. „Тъй като в бюджета са заложени 0,4 % за култура, а в софийския процентите са 3,4 %, то да получим подкрепа въпреки предстоящите избори, за да можем да подкрепим творците, събитията, откритите сцени и всички формати, за които СО е длъжна да помага“, добави председателят на СОС Георги Георгиев. /БГНЕС