Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор

СГС призна Георги Семерджиев за виновен за катастрофата от месец юли 2022г. на бул. "Черни връх" в столицата, при която загинаха две млади жени. Той беше осъден на 20 години затвор и признат за виновен по 5 престъпления, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано днес прокуратурата поиска наказание от 22 години и половина затвор за Георги Семерджиев. Според държавното обвинение той е обществено опасен, а деянията му показват явно незачитане на правовия ред в държавата. Софийската градска прокуратура съобщи, че експертизи, свидетелски показания и огледи доказват, че именно Семерджиев е шофирал във фаталната нощ на 5 юли 2022 г.

"Софийският градски съд призна Семерджиев за виновен, че е управлявал МПС след употреба на наркотични вещества и му наложи наказание лишаване от свобода 2,6 месеца и глоба 1300 лв. Съдът призна Семерджиев за виновен за представяне на фалшива шофьорска книжка и го осъди на 5 години затвор, съдът призна Семерджиев за виновен, че на 5 юли в района на бул. „Черни връх“ е използвал фалшиви номера и го осъди на 11 месеца затвор, съдът призна Семерджиев за виновен и го осъди на 3 години затвор и глоба от 7000 лв. за притежание на метафметамин на 5 юли 2022 г и по последното обвинение съдът призна Семерджиев за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост при шофиране на автомобил след употребата на наркотични вещества и неспазване на правилата за движение вечерта на 5 юли 2022 г. и го осъди на 16 години затвор", се казва в решението.

След заседанието от прокуратурата посочиха, че наказанието е справедливо, но не пожелаха да коментират дали Семерджиев ще се поправи в затвора.

БГНЕС припомня, че Семерджиев отговаря за общо 5 престъпления, извършени на 10 юни 2022 г. и на 5 юли 2022 г.
В обвинителния акт пише, че мъжът е карал с включена полицейска лампа, със скорост 166 километра в час в градски условия, където ограничението е до 50 км в час, без шофьорска книжка и под въздействието на наркотици. Автомобилът е преминал на червен светофар.
За тежката катастрофа на бул. „Черни връх” обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост на две момичета: 21-годишната Хариет Стефанович и 26-годишната Христина Дилева, като действието е извършено под въздействието на метамфетамин, избягал е от местопроизшествието и като цяло случаят е квалифициран като особено тежък. Предвиденото наказание е от 5 до 20 години затвор. Случаят предизвика и редица рокади в СДВР. /БГНЕС