Георги Ненов: Свръхчовеците в България са много

Истината е, че всеки човек трябва да потърси неговия начин да изживее мечтите си. Загубата на енергия в съжаление за неща, които определено не зависят от теб в ситуацията и на пандемията, например, е безсмислена, а връщането е осъзнат избор и стъпка напред.

До тези изводи стига вдъхновяващият Георги Ненов, създател на подкаста „Свърхчовекът”, с който БГНЕС разговаря за смисъла да даваш и отделяш от времето си в замяна на усещането за принос.

В последните пет години Георги е отдаден на каузата да търси готини, знаещи, можещи хора, които с личен пример и професионален път вдъхновяват други по пътя си. Защото вярата в себе си и многобройните възможности, които ни заобикалят, са единственото, от което имаме нужда.

Георги вярва, че нещата трябва да се случват с лекота, а на въпрос каква е била 2021 година за него отговаря без да се замисля – описва я с думата „лекота“. Но не се заблуждава, знае, че успехът си има цена и тази цена е усилие.

Във всеки подкаст на „Свръхчовекът“ присъства въпросът как да направим България по-добро място. За Георги еднозначен отговор тук няма, но едно е сигурно: Промяната не се случва от самосебе си. Затова трябват целенасочени усилия на хората, които още са оптимистично-романтично настроени за едно общество.

„Голяма част от моите гости казват, че ние трябва да започнем от нас самите. Ако ние не се чувстваме добре на това място, каквото и да се случи ние няма да се променим. Каква е цената, която трябва да платим да бъдем далеч от мястото, където сме родени, да бъдем далеч от любимите си хора. Важно е да си отговорим дали бихме искали да се върнем с енергията, която имаме, със знанията и контактите, които сме натрупали и да изградим клонове на чуждестранни компании тук, давайки работа на отговорни хора тук. Ние често си мислим, че зависи от някого другиго. А всъщност всеки един от нас трябва да вземе един проблем и го доведе до решението. Една моя събеседничка казваше, че в България няма как да има повече от 7 млн. проблема. Важно е когато човек отиде навън, осъзнато да избере да се върне“, е мнението на Георги за хората, които избират да живеят в чужбина, какъвто опит има и той самият.

Продължаваме да си говорим за осъзнатият избор да заминеш да учиш, да се развиваш и да се върнеш, за да допринесеш:

„Сега все повече организации разчитат на прозрачността и на изграждането на общности. Това, че България се променя е видимо за всички. Просто на нас ни се иска да стигнем до Черни връх с два скока, е няма как това да се случи! Според мен вървим по правилния път. Може на моменти да форсираме. Всъщност не става въпрос за завръщане, а за продължаване. Когато например, аз заминах да живея в Германия, доста хора ми писаха и казаха, че говоря за това колко хубави неща се случват в България и защо тогава бягам. Аз им казах, че не бягам, а се засилвам, което е различно.

Много хора знаят, че са навън, за да съберат знания и после да се върнат. Аз исках да проверя дали моето място е там навън. И си казах, че не е. Всеки върви по свой собствен път! Връщането е просто осъзнат избор. Изисква се изключителна смелост да оставиш прекрасната си работа в престижна компания и материалното удобство. Ние не си даваме ясна сметка за цената, която трябва да платим, за да стигнем до върха. Трябва да се върна, за да допринеса тук, ето това трябва да мотивира решението. Всеки има негов си начин да допринася“, заяви Георги Ненов.

Питам го дали приема себе си като вдъхновител за аудиторията на „Свръхчовекът“, която наброява 25 – 30 хиляди души и отговорът е на човек, здраво стъпил на земята.

„Това, което аз правя, го правя за себе си, защото аз искам да общувам с качествени хора. Не с хора, които са негативни и цинични, които стигат до вулгарност да обяснят как я съсипаха тази държава. Предпочитам да общувам дари с хора, родени в други държави, но избрали да живеят тук, да инвестират в български бизнеси“, сподели Георги, който признава, че изгражда балон, тъй като това не е масовото виждане.

„Но така си представям, че аз изграждам моята общност, която ще се разширява. Общност, в която, когато имаш идея и я споделиш с някого, той те изслушва и търси решение и ти дава подкрепа, а не ти казва да не си губиш времето. Ето това е важно“, заяви Георги.

Подкастът му стои устойчиво извън политиката и политическите нагласи, отговорът на Георги е, че ако „Свръхчовекът“ има политически елемент, би загубил отвореното съзнание на хората, които слушат. „Аз искам да обединявам хората, а не да ги разделям“, добави младият мъж.

Абсолютно категоричен е, че в свръхчовеците в България са много повече отколкото ние си мислим.

„Аз се опитвам да говоря с по-познатите. Например учителят Теодосий Теодосиев, това е може би един от най-слушаните подкастове във всички платформи, в които съм разпространявал информация. Този епизод във времето на пандемията достигна до хора, които не знаеха за съществуването на този свръхчовек. Започнах с по-известни личности, защото иначе ритъмът на подкаста щеше да бъде по-бавен. Искаше ми се да събера хора, на които да разказвам тези истории. „Свръхчовекът“ изпраща послания от типа „и ти можеш“, защото ако някой е направил нещо и ти можеш да го направиш. Ако аз мога да създам подкаст, значи всеки може да създаде подкаст. Така хората могат да се вдъхновят, че и в тях има свръхчовек“, добави Георги Ненов.

Надеждата му за 2022 година е създаде екип, превръщайки „Свръхчовекът“ в медия за вдъхновение. /БГНЕС