Георги Младенов: Шапка му свалям на Везенков, заслужено е "Спортист на България"

Шапка му свалям на Везенков, напълно заслужено беше избран за "Спортист на България". Това е категоричното мнение на един от най-великите български баскетболисти - Георги Младенов, който в навечерието на Нова година даде интервю специално за БГНЕС. Юноша е на Левски, дебютира още на 16 години. 12 пъти е шампион на България (9 със "сините", 2 с Плама Плевен и веднъж със Славия). Печелил е и титлата в Тунис със Стад Набиол. Като треньор е водил Спартак Евроинс, Балкан, Лукойл Академик, Берое, италианския Римини, мъжкия и юношеския национален отбор до 18 г. и др. Сега е начело на Миньор Пк в ББЛ А група и води подрастващите в аматьорски клуб Ахил.

"Българският баскетбол изпраща добра година. Категорично! Въз основа на всичко, което се случи и най-вече участието на националния отбор на Европейското първенство. Играхме срещу много силни отбори, сред които световният шампион Испания. Бяхме в много тежка група. Взехме една победа над Грузия. Всички искахме поне още една, за да минем в следващия кръг, пък там каквото стане. Но, фактите са едно, желанието - друго.

Представихме се добре в много от мачовете, като изключим този срещу Испания. За мен обяснимо. Първи мач на Европейско първенство, дълги години ни нямаше на сцената, имаше притеснение и загубихме с разлика, с която не заслужавахме. Срещу останалите отбори стояхме като равен с равен.

Самото ни участие на Европейско първенство е успех. Нас ни нямаше 11 години на европейската сцена. Нека не бъдем черногледи. Не забравяйте в каква група бяхме и какви отбори отпаднаха заедно с нас. Грузия беше с много силен състав, нямаше им един играч - Шенгелия, който се контузи нещастно преди шампионата. 90% от тимовете имаха чужденци, не че ние нямахме, но от нашите колко играят в силни чуждестранни отбори и се представят на ниво в турнири като Евролигата, например? Един! Говоря за Везенков. А останалите? Имаха поне по двама-трима, да не кажа и повече, които играят редовно в Евролигата. Така че за мен е добро представянето. Да, най-добре беше да стигнем финал, а ако го бяхме спечелили още по-добре, но мечтите са едно, реалността - друго", коментира легендата на българския баскетбол.

Младенов е категоричен, че Александър Везенков напълно заслужено беше избран за "Спортист на годината".

"Игра Финална четворка и попадна в идеалния отбор на Евролигата. Това не сме го определили ние, българите. Признат е от цяла Европа. Да, първенството не ни е на чак толкова високо ниво, колкото беше миналата година. Няма достатъчно силни играчи, много от българите преминаха границата от 30 години. Трябва ново поколение, но не се виждат млади играчи, които да ги заместят. Не им се дава достатъчно шанс, но това е друга тема, която е много обширна....", смята Младенов.

На въпрос дали Везенков вече трябва да направи крачката към НБА, бившият капитан на Левски отговаря: "Това вече е негово решение. Всички знаят какво може и как играе. Той решава дали ще смени Евролигата с НБА. Достатъчно интелигентно момче е, за да прецени къде ще му бъде най-добре. Но пък може да ни зарадва, като стане вторият българин в Асоциацията."

Жоро Младенов беше доста предпазлив в коментара си за ситуацията, в която се оказа българският национален отбор след оттеглянето на американския гард Дий Бост.

"Има си федерация, има си треньори, най-малко аз искам да давам съвети в тази посока. Имам собствено мнение, но кажа ли го, ще тръгнат много спекулации. Затова нека хората, от които зависи това, да вземат решение. Разполагаме с български играчи, които могат да заместят Дий Бост, но...В крайна сметка нека федерацията и треньорският щаб на националния отбор да преценят дали ще им трябва нов американски гард, защото наистина имаме проблеми на този пост", заключи темата бившият национал, след което се върна на вътрешното първенство.

"Наистина спадна нивото. Надявам се Левски да успее да се спаси. Имат си финансови проблеми, които трябва да решават. ЦСКА се завърна в елита. Изгледахме първото Вечно дерби. "Ел Класико" за България. В НБЛ станаха 11 отбора, догодина може да са 12. Това че нивото е по-ниско от миналата година, в никакъв случай не трябва да ни отчайва. Защото по-добре да имаме повече отбори, в които ще дойдат и повече чужденци и така ще се върнем там, където бяхме преди много години. Най-лесно е да казваме, че това или онова не става. Тези, които не искат да успеят, те търсят причините другаде" смята Младенов.

"Има двама човека в българското първенство, които заслужават огромно уважение. Единият е Тити Папазов, който спаси Левски със собствени средства и Сашо Чакмаков, който направи така, че в последните години ЦСКА да си построи зала и да се върне в елита!", отчете Жоро.

За приключението в Миньор Пк той разказва: "Добре се справяме, нямаме загуба до момента. Благодаря на момчетата, на Ники Горанов и Милен Дудев, които миналата година ме поканиха. Имам отбор с добри състезатели. Много от тях са бивши национали, изключително интелигентни, имат високо баскетболно IQ. Справяме се добре и се надяваме така да продължим. Целта ни е да спечелим първенството и Купата. Колкото до участие в елита - нека не слагаме каруцата пред коня. Да свърши този сезон. Водили сме разговори. Да, амбициите са ни да върнем отбора сред най-добрите. Аз навремето съм играл в Перник, където всеки, и ние и ЦСКА и Академик, ако отидехме неподготвени, получавахме шамар. Свикнал съм да правя нови отбори, няма нищо страшно, просто трябва да работиш усилено. Човек, който гони някаква цел, таванът му е там, където стигне. Ако не дадеш максимума, не можеш да разбереш къде ти е таванът, а това е най-лошото. Затова казвам - нека изчакаме, пък може да се появи още един отбор в НБЛ."

Преди началото на този сезон наследникът на Младенов - Борислав смени Римини с Виртус Имола.

"Добре се справя. Отборът му е четвърти в класирането. Загубиха два мача с по една точка. Доволен е, щастлив е. Получава доверие, играе по 30-32 минути, дава максимума от себе си. В крайна сметка само от него зависи докъде ще стигне. Казал съм му да внимава какво си пожелава, защото ако мечтите му се сбъднат и той не е готов да поеме тежестта, която го очаква, тогава не е добре. Но, той е работохолик. Става, ляга и сънува баскетбол. Само да е жив и здрав, защото преди години преживя неприятна контузия. И оня отгоре, нашият приятел, който гледа всички, трябва да му върне доста неща, защото доста време не му даваше шанс да играе. Беше контузен, имаше и не толкова добър сезон, за което не го оправдавам. Аз съм щастлив, че гледам сина си не като баща, а като треньор, макар че по този причина жена ми беше казала: "Внимавай, че докато спиш ще те заколя!", разказва с усмивка Жоро Младенов.

За очакванията си от 2023 година, един от най-добрите родни баскетболисти, сподели: "Аз съм краен оптимист и очаквам да се случат добри неща на българския баскетбол. Смятам, че националният отбор може да се класира за следващото Европейско първенство, че шампионатът ни може да стане по-добър, че българските играчи могат да се представят много по-качествено, да станат по-отговорни и по-баскетболно мислещи. А, не в главата им да са само пари. Парите винаги те намират, ако си вършиш работата. Смятате ли, че Везенков, когато е започвал в Кипър, където е израснал, е мислел за пари? Напротив! Искаше да играе и да се развива. Его го, успя, свалям му шапка на това момче!". /БГНЕС