Георги Илиев: Българите сме съпричастен и миролюбив народ

„Съвсем спонтанно решихме да направим кампания, това е една нормална човешка реакция“, каза пред БГНЕС кметът на район „Слатина” Георги Илиев, който превърна сградата на общината в пункт за дарения за украинските бежанци.

Бедстващите хора имат нужда от дрехи, обувки, спални комплекти.

„Регулярно, когато се съберат дарения, те ще бъдат предавани на организации, които са доброволни за събиране на такива помощи. Засега сме получили дарения на нови дрехи, обувки, спални комплекти, перилни препарати, козметика, даже и кафе донесоха хората, но храните не са нещото, което е от най-голяма нужда за бедстващите хора“, каза Илиев пред БГНЕС.

Пунктът се намира в сградата на община Слатина. Работи от 8:30 до 17:00 часа.

„Пунктът работи от вчера следобед. Ще работи докато е необходимо, но се надявам това да е възможно най-кратко. Работното време е 8:30 до 17:00 часа, а ако се появят повече желаещи да даряват, ще направим друга организация. Обсъждам с клубове, читалища, където даренията могат да продължат. Имаме нужда от нови дрехи, одеяла и санитарни материали“, заяви кметът.

Илиев е категоричен, че вълната от съпричастност и дарения показва, че българите сме съпричастен и миролюбив народ.

„Това е доказателство, че българският народ е съпричастен. Вчера обявихме инициативата в 14:00 часа следобед, в 15:00 часа вече имаше доста дарения“, сподели Илиев.

Кметът е готов да приюти украинци на територията на общината и смята, че те може да са решение за демографската криза в държавата ни.

„Това е решение на Столична община. Аз с удоволствие бих приветствал бежанци от Украйна. Говорим много за проблемите в демографското развитие на България. Сега е моментът да протегнем ръка и да поканим тези хора, да има осигурим препитание и място на пребиваване. Думата „съпричастност“ отново добива смисъл“, каза той. /БГНЕС