Георги Георгиев: За да продължим напред, трябва да познаваме миналото

За да продължим напред, трябва да познаваме миналото и да отличим много ясно черното от бялото. Това заяви пред БГНЕС общинският съветник Георги Георгиев, който отдаде почит на невинно избитите по време на комунистическия режим.

На 1 февруари се навършват 79 години от най-масовото убийство на държавници и интелектуалци в нашата история, което е извършено от Народния съд – един противоконституционен съд, създаден от правителството на Кимон Георгиев след преврата на 9 септември 1944 г. Денят се отбелязва по инициатива на президентите Желю Желев и Росен Плевнелиев от 2011 г.

„Кръвта на нашите предци ни задължава с поведението си да пазим спомена, да покажем, че знаем истината заради паметта на загиналите, заради почитта към техните близки и заради уважението към историческата истина, за да може никога повече да няма 1 февруари в българската история“, подчерта Георгиев.

Според него младите хора не са виновни, че не знаят за престъпленията на комунизма. „Виновните сме ние, че няма достатъчно учебно съдържание в часовете по история и че не говорим достатъчно с факти“, каза общинският съветник и добави, че е добре да има повече документални филми по темата, с които тези трагични събития да бъдат представени на младите хора. „А те са едни прекрасни млади хора и мога да го потвърдя като преподавател в юридическия факултет. Така по един разбираем начин те могат да разберат повече за престъпленията срещу човешките права, за погазването на основните свободи и за избиването на елита на нацията“, заяви Георгиев.

Той даде и конкретен пример със съдбата на едно от светилата на правната наука у нас - проф. Константин Кацаров, който е осъден от Народния съд и е лежал в затвора. „Мнозина от нашите най-видни преподаватели юристи са станали жертва на режима или са изселени, или са погубени… Говорим за престъпления, които не можем да си представим. Мислех си, че всичко това е отживелица, че всичко трябва да бъде забравено, за да можем да продължим напред. Напротив, за да можем да продължим напред трябва да познаваме миналото и да отличим много ясно черното от бялото“, категоричен е Георги Георгиев.

Стотици граждани и общественици днес се събраха да отдадат почит на жертвите на комунизма пред мемориала край НДК. Имаше представители на парламента, правителството, а също така и от Общинския съвет. Направи впечатление, че отново отсъстваше президентът Румен Радев. Венец беше поставен от името на столичния кмет, но самият Васил Терзиев също отсъстваше.

„Много ми се ще да не влизам в политически нападки. Обяснимо е, че кметът на София няма очи да дойде тук. Да дойда два часа преди церемонията по тъмни зори, за да остави скришом венец не е достойно поведение на градоначалника на София. Историята ще съди, гражданите ще съдят. Питаха ме гражданите къде е кметът. Отговорих им тук е най-успешният кмет на София г-жа Йорданка Фандъкова, така че с нея и с колегите ми от групата на ГЕРБ-СДС в СОС оказахме дължимото“, заяви Георгиев.

БГНЕС припомня, че от 20 декември 1944 до 2 април 1945 година са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 11 122 души са повдигнати обвинения, съдбата на много от другите арестувани е неизвестна. Процесите се извършват в Софийския университет, в Съдебната палата и в цялата страна. За около 4 месеца са издадени 9155 присъди, с които са осъдени на смърт 2730 души, 1 305 души получават доживотен затвор, а останалите – затвор от 1 до 20 години. /БГНЕС