Георги Георгиев: ДБ носят отговорност за Красно село, няма да подкрепим незаконосъобразен избор

„Днес е едно от най-важните и най-тежките заседания на Столичния общински съвет през този мандат. Днес ние с вас сме солидарно отговорни за съдбата на един столичен район и за правото на добро управление на 100 000 хиляди граждани на район Красно село. Днес трябва да се издигнем над партийния интерес, за да видим интереса на града и неговите граждани", заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

„Преди 10 дни ние от групата на ГЕРБ-СДС заявихме категорично, че отговорност за лошото управление на район Красно село носи Демократична България и по-скоро партията в коалицията – „Да, България“, защото те гарантираха пред 100 000 граждани на района, че Росина Станиславова ще е добър кмет. Тази гаранция не може да бъде анулирана като преведете 10 000 лева по сметките на SOS – детски селища. Отговорността на партиите не приключва по този начин. Росина Станиславова е ваш кмет, вие сте спечелили този район и вие сте отговорни за това, което се случи и това, което не се случи в него. Измиване на ръцете няма как да стане“, заяви още Георгиев. „Няма да добавям и как колегата Борис Бонев разпалено обясняваше колко добър кмет би бил Станиславова. Видяхме вашите кандидати. 600 000 лева бяха върнати в бюджета на Столичната община, вместо да бъдат инвестирани в ремонти на тротоари в район Красно село. Злоупотреби и изплащане на средства в конфликт на интереси по програми, свързани с помощ към най-уязвимите по време на най-тежката ковид криза. Няма да говорим за комичните за нас, но всъщност трагични за гражданите на района, в които през май месец граждани се оплакваха, че не се косят зелени площи и хората се оплакваха от кърлежи, макар да има пари в района. Вие и вашият кмет от ДБ продължихте да управлявате този район, като е прекратен договор по социална програма, защото бяха заменени месните продукти с вегански ястия. Това са тежки грехове към 100 000 граждани, които представителите на ДБ носят“, заяви още председателят на СОС.

„Предложението на ДБ сега съветници да станат временно изпълняващи длъжността районен кмет е незаконосъобразно. Това изключение се прилага само в общините, а не в районните администрации. Затова както Росина Станиславова, която е избор на ДБ, така и нейните заместници са избор на партията. Ние няма да подкрепим незаконосъобразен избор.“, обяви Георги Георгиев.

Независимите общински съветници - Методи Лалов и Борис Бонев нападнаха работата на кадрите на ГЕРБ в столицата. „Росина Станиславова не е махната от поста заради нейната работа, а заради конфликт на интереси. Отдавна бихме говорили за конфликт на интереси от страна на ГЕРБ на всички управленски нива, така че да говорим в конкретика“, каза Методи Лалов. „Споменахте, че ДБ трябва да носят отговорност за техният районен кмет – Росина Станиславова, но за 17 години не чух ГЕРБ да кажат, че Фандъкова трябва да е гарант на милиони столичани“, заяви и Борис Бонев. „Вие сте отговорни за това, което се случи в София – за всички некачествени ремонти в столицата. Вие получавахте подкрепата на вашия лидер Борисов като премиер. Ще понесете ли отговорност, защото правилата важат за опозицията, но за управлението явно не“, коментира още Бонев, след което предложи новите кандидат- кметове да развият своите идеи за развитието на район Красно село.

Иван Таков уточни, че при предходните избори за районен кмет Николай Николов е получил 6 508 гласа и че само 80 гласа не са му достигнали и останал зад Станиславова. „Освен неговата активност, той живее, работи в района, знае за проблемите и има решенията, той има и моралното право да поиска нашата подкрепа. Ние предлагаме неговата кандидатура, не мисля, че Борис Милчев, кандидатурата на ДБ, може да се носи с тези факти“, заяви още Таков.

БГНЕС припомня, че на 22 февруари т.г. Върховният административен съд осъди окончателно за конфликт на интереси кметицата на столичния район "Красно село" Росина Станиславова и днес СОС избира нов районен кмет сред две кандидатури – тази на Борис Милчев издигнат от ДБ и на Николай Николов от БСП. След решението на съда според закона правомощията на Станиславова като районен кмет трябва да бъдат прекратени. Според отстранения кмет решението на съда за отстраняването й е "политическа поръчка". Конфликтът на интереси, потвърден от съда, бе установен от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) преди две години, която откри, че в качеството си на кмет Станиславова е сключила договор с дъщеря си. Стойността на договора е 280 лева. При второ дело КПКОНПИ я глоби с 15 000 лв., защото назначила сама себе си за ръководител на европейски проект, като взела 9800 лв. по програма "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания". "Демократична България", която я издигна за кмет, сне доверието си от нея още на първата година от мандата й. /БГНЕС