Ген. Кирил Цветков: Малка, модерна и готова да изпълни всичко армия се оказа само мечта

Малка, модерна и готова да изпълни всичко армия се оказа само една мечта. Това заяви за БГНЕС генерал-лейтенант о.р Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски на България (АСВБ).

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него.

БГНЕС: 15 години България в НАТО - каква е равносметката?

Кирил Цветков: Много планове и приказки и малко положителни резултати, ако трябва да отговоря накратко. Изпълнихме поне десетина плана за реформи, ликвидирахме въоръжените сили като институция като войските на другите министерства и оставихме една осакатена армия да изпълнява тяхната роля. Армията я съкратихме от 3-4 пъти в личен състав, въоръжението и техниката 10 пъти, без да добавим нито грам ново. Резултатът е това, което е сега: напълно професионална армия, с 25-30 % некомплект, с разбита военновременна мобилизационна система, с остаряло основно въоръжение и техника на възраст 40-50 години и демотивиран личен състав, ниско платен и без самочувствие. Да не говорим за другите елементи на отбраната и сигурността- запаси от ресурси, подготовка на страната за отбрана, подготовка на населението и т.н. Но едно е вярно, че се осигурихме с надеждна защита зад гърба си- НАТО.

БГНЕС: Обмислен или емоционален беше изборът да станем членове на Алианса?

Кирил Цветков: Трудно е да се каже кое надделя в началния момент-ума или чувствата. Но преобладаваше емоцията. През 1991 г. бе закрит Варшавския договор и изведнъж се оказахме в безтегловно състояние. С нещо трябва да се замени съюзника поради очертаващия се недостига на способности и всички впериха очи в НАТО. Никой не мислеше какво ще ни струва това. После дойдоха плановете за подготовка за членство в НАТО, изискванията и критериите за оперативна съвместимост и към края на 90-те години може да се каже започнахме да обмисляме нещата и да планираме. Но да изпълниш всичко това, което се иска от нас, трябваха много пари. Но вече никой не дава даром. И тогава заваляха решенията за нейното превръщане в малка, модерна и готова да изпълни всичко армия, което се оказа само една мечта. Така че решението за членство на България в НАТО бе също политическо както бе и за Румъния, балтийските страни, Северна Македония, Черна гора. Както бе преди за Гърция, Турция, Португалия и други. Никоя от тези страни не изпълни всички изисквания, но бяха приети. Политиката надделява над разума.

БГНЕС: Консуматори ли сме на сигурност или допринасяме за нея?

Кирил Цветков: Повече сме консуматори и по-малко допринасяме поради неизпълнението на плановете и програмите съгласувани с Алианса. Но това е във вътрешен план, в зоната за отговорност на Алианса. Иначе ние изпълняваме исканията за подкрепа на световния мир, пращаме нашите войници на хиляди километри на мисии, харчим луди пари за това, вместо да си модернизираме армията.

БГНЕС: От срещата на върха през 2004 г. досега какви от поетите ангажименти изпълнихме?

Кирил Цветков: Опитвам се да си спомня и ми е трудно. НАТО никога не ни е поставял условия за съкращаване на армията, нашите политици я съкратиха като тиражираха версията че изпълняват изисквания на Алианса. Похарчихме милиарди за вертолети, самолети, фрегати и комуникационно-информационни системи, но без видимо увеличение на способностите. Сега си имаме проблеми с поддръжката им. Изпълняваме ангажиментите си по Еър Полисинга. Участваме в мисиите на НАТО доколкото можем. Участваме във всички съвместни учения на наша и чужда територия. Но пълна съвместимост с войските на НАТО е все още недостижима мечта.

БГНЕС: Какво е НАТО - знаят ли хората на 15 години по-късно защо и какво означава за страната ни членството в Алианса?

Кирил Цветков: НАТО е военнополитически съюз, но малко хора се замислят върху това и наблягат само на военната страна на блока. Но военната мощ е създадена за подкрепа на политиката на Алианса, която осигурява сигурността на неговите членове. Всички страни носят отговорност според възможностите си както за политиката така и за поддържане на въоръжените сили на Алианса в достатъчна готовност. Алиансът няма свои собствени сили, те се формират от страните- членки по договорите и според плановете, т.е и от България. Когато предоставяме небоеготови сили и средства ние сриваме планове на Алианса и на това не се гледа с добро око от неговите ръководители. И аз не знам как се чувстват нашите ръководители на срещите в Алианса, когато се уточняват плановете и силите.

БГНЕС: Какъв съюзник е България с некомплекта, който има и модернизация, която все още не приключила?

Кирил Цветков: Модернизацията не започвала, за да говорим за приключване. Ако имаш некомплект от 20-30% говорим вече за частична боеспособност. Ако към този некомплект добавим качеството на въоръженията и техниката, боеспособността пада още, което ни превръща в ненадежден съюзник на НАТО във военно отношение. Това го компенсират нашите политици с безпрекословна подкрепа в политиката и с предоставяне на територия и комуникации, които са необходими на Алианса. Но такава политика е нож с две остриета и не е сигурно дали няма да се обърне срещу нас. /БГНЕС