Ген. Гяуров: "Червените линии" на РСМ няма да променят позицията ни, нужно е отрезняване на Заев и опозицията

Няма да има напредък, ако политиците в РС Македония не осъзнаят, че у нас има единна позиция по въпроса за двустранните ни отношения. Това каза бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров, предаде БГНЕС.

Според него при "спазване на принципната ни позиция сагата с РС Македония няма да завърши скоро, защото на този етап той не вижда никаква конструктивна промяна при нашите съседи, включително и в политическото ръководство на Северна Македония". "И от тази гледна точка нещата са като че ли в задънена улица", поясни още бившия разузнавач №1 на България.

В самата РСМ се лансират различни тези, които са изключително и единствено за вътрешна употреба. Те казват: След провеждането на изборите у нас и настъпването на новия политически сезон нещата ще се подредят и едва ли не в края на годината по линия на Берлинския процес и по линия на приключването на новото председателство на ЕС - всичко ще си дойде на място. Аз не вярвам в това нещо. Няма никакви обектни ни причини за това. Няма промяна в отношенията , подчерта ген. Гяуров и добави: Надявам се на някакво отрезняване през следващите месеци, когато както премиерът Зоран Заев, така и опозицията се убедят, че България стои единно в заявената си позиция и никакви "червени линии", които те ще гласуват в техния парламент през следващата седмица или две няма да променят нещата.

БГНЕС припомня, че на 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”. Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Външният министър Буяр Османи смята, че резолюцията не трябва да бъде гласувана, ако няма пълен консенсус от страна на всички политически партии от всички етноси. /БГНЕС и Нова нюз