Гечев: Държавните горски предприятия да останат в този си вид

От страна на Министерство на земеделието не е извършван, нито е възлагано извършване, на анализ, с който да се обоснови преобразуването на създадените със Закона за горите държавни предприятия в икономически обособени лица. Това заявява служебният земеделски министър Явор Гечев в отговор на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

Функционалният анализ на шестте държавни горски предприятия потвърждава, че сегашната правна форма на управление на тези предприятия е най-подходяща и следва да бъде запазена. Освен това, Анализът на управлението на държавните гори в Европа, изготвен от Изпълнителна агенция по горите през 2021 г., показва, че понастоящем в отделни държави на Европейския съюз успешно продължават да функционират публични предприятия, осъществяващи както публични, така и стопански функции, заявяват от МЗ.

От там уточняват, че при преобразуване на предприятията в икономически обособени лица по чл. 13, ал. 4 от Закона за публичните финанси и държавната структура, към която се очаква да бъдат преотредени, респективно промяната на модела им на управление, изисква сериозна структурна и нормативна реформа. В т. 2 от Решение № 1045 от 21 декември 2022 г. на Министерския съвет е предвиден шестмесечен срок, в който органите, упражняващи правата на държавата в държавните предприятия, да представят в Министерския съвет график с конкретни действия и срокове, осигуряващи изпълнението на решението. Задължителна част от този график са срокове за изготвянето на проекти на закони за допълнение и изменение на специалните закони, за провеждане на обществени консултации по законопроектите, за тяхното одобряване от Министерския съвет и внасянето им в Народното събрание. /БГНЕС