ГДНП: От 84 млн. за Лот 5 на "Хемус", 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували

От близо 84 млн. за Лот 5 на АМ "Хемус", 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували, съобщиха на брифинг от ГДНП. Превежданите авансово суми за строителството на АМ „Хемус” са се движили между различни фирми.

За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше близо 60 души. Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали" ЕАД” каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

„За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", добави Станев.

14 души са задържани по време на акцията на ГДБОП за строителството на АМ „Хемус”. В рамките на 24 часа се извършиха много действия – огледи, изземвания и др. на общо 17 адреса включително офиси на фирми. Иззеха се множество документи, съотносими със случая – флаш памети, парични суми и др. Разпитани са 20 лица в качеството им на свидетели. Това пък съобщи директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

През лятото на 2021 г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнала за неправомерно отпускане на парични суми във връзка със строителството на АМ „Хемус“. Започнахме проверка на Лот 5. Проследихме сумата от 90 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация. Търговското дружество е избрано чрез т.нар. инхаус. В резултат на извършените в огромен обем мероприятия успяхме да съберем данни за няколко престъпления от общ характер, обяви Стоянов.

Чакаме от наблюдаващия прокурор да ни позволи да установим още доказателства за бъдещия наказателен процес, добави Стоянов.

От своя страна служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че „това е върхът на наглостта”. Не е ясно към настоящия момент къде се намират десетките милиони на българския данъкоплатец. Това са средства на българския данъкоплатец, къде са отишли те? Как са разходвани тези средства не е ясно. Във всеки случай не за АМ „Хемус“, добави Рашков.

От 1 година на някои от лотовете няма извършена почти никаква дейност. При тази обстановка, която стана ясна днес, в ГДБОП нашето разследване приключи в общи линии. Ние ще продължим в този дух, ние ще продължим, за да видим какво се е случвало и с останалите части от АМ „Хемус“, каза Рашков и добави, че обществото трябва да знае, че в областта на Търговище около 600 метра от магистралата се е срутила.

В момента тази насипна част от магистралата се изгребва от тежки машини. Искам да припомня, че неотдавна Борисов направи обичайна инспекция на тази част от магистралата. По повод на неговото посещение ние получихме в МВР едно искане от Георги Георгиев (бел. ред. Сдружение БОЕЦ) да видим дали той не е извършил нарушение на Закона за движение по пътищата. Точно този участък се е срутил. Тази порочна процедура, която измисли правителството на Борисов, предвижда пълна безотговорност, добави още Рашков.

Пита се сега кой ще плати този ремонт от участъка на магистралата? Пак българският данъкоплатец. Строител под прикритие работи непосредствено на магистралата. Ние не знаем кой е отговорен за качеството на това строителство. Това е правителството на Борисов. Целта очевидно е била ето тази схема. Тази схема е само за един лот, по който са разкрити абсолютно всички фирми и участници в схемата. Ние трябва да си поставим като общество въпросите кой създаде тази инхаус схема? По кое време се създаде тази процедура? Очевидно главната цел е да изтекат бюджетните средства към определени фирми. При тези обществено известни факти, искам да поставите въпроса на Нанков и Аврамова – продължават ли да поддържат критичния тон към Министерството на регионалното развитие?“, попита реторично Рашков.

Той попита още къде се намира експремиерът Борисов в гореописаната схема.

„Къде са тези пари? Той има ли някакво участие като управленец в тази порочна схема? Като е бил на този участък, който се е срутил, как точно е инспектирал този участък? Ние нямаме друг министър-председател, който да е сниман с пълни чекмеджета. Един единствен е той и името му ще остане в историята – Бойко Борисов“, категоричен бе вътрешният министър.

Рашков отправи остри критики към прокуратурата, като обвини ръководството й в обвързаност с ГЕРБ.

„Вчера чух една великолепна говорителка на прокуратурата да казва, че не може да се извършва съвместна проверка на МВР и прокуратурата. Пита се в задачата кога Сийка Милева успя да се запознае с материалите, които ГДБОП представи на градската прокуратура? Кога сравниха тези материали? Кога успяха да направят сравнителен анализ? Естествено, че не са имали такова време. Фактите са следните – прокуратурата е извършила някакво разследване, което е окачествила като безстопанственост. Имало е разследване на други престъпления. В ГДБОП се осъществява разследване по пране на пари – включително за документни престъпления. Става дума за антидатиране на документи за извършено строителство. Пита се в задачата дали прокуратурата извършва разследване без спазване на законите в държавата? Питайте Сийка Милева. Прокуратурата няма никакво намерение да разследва престъпления, свързани с правителството на Борисов. За 3 месеца те не са установили нищо. Нашето общество не знае какви са резултатите от това разследване. Защо не обявят докъде са стигнали?“, каза още той.

Вътрешният министър обеща, че докато продължава да заема поста си, разследванията срещу бившата власт няма да бъдат преустановени и обществеността ще бъде информирана за всичко случващо се. /БГНЕС