Газа, Украйна и миграцията - основните теми на днешната среща на върха на ЕС

Започна срещата на върха на ЕС в Брюксел, чиито основни теми ще бъдат конфликтът в Газа, необходимостта от продължаване на военната помощ за Украйна, напрежението в Северно Косово и проблема с миграцията.


Пристигайки на днешната среща на върха, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че събитието се провежда в "трудни времена", съобщи „Гардиън“.

Важно е "отново да покажем, че Европейският съюз е единен - единен, за да защитава нашите принципи, да защитава нашите ценности", каза той.

„Ето защо ние подкрепяме Израел и правото му да се защитава в съответствие с международното право и международното хуманитарно право. Осъждаме "Хамас" и тази жестока терористична атака и ще обсъдим как да гарантираме, че ще има хуманитарен достъп. Смятаме, че цивилните граждани трябва да бъдат защитени винаги и навсякъде“, заяви Мишел.

"Убеден съм, че отново ще потвърдим, ще изразим много силна единна позиция“, каза председателят на Европейския съвет.

Ръководителят на Съвета също така подчерта, че за нас е "от ключово значение да заявим много ясно, че подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", и че лидерите ще обсъдят как да предоставят по-голяма подкрепа.

Държавните и правителствените ръководители, отбеляза Мишел, ще обсъдят въпроса за замразените активи на Русия и как да се мобилизират средства за възстановяването на Украйна.

По въпроса за дългосрочния бюджет на блока Мишел заяви, че е "уверен", че срещата ще спомогне за постигане на напредък в преговорите, като се надява на споразумение до края на годината.

Ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел също се изказа при пристигането си на събитието. Върховният дипломат на ЕС отправи критики към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който заяви, че Израел трябва да съблюдава за спазването на международното хуманитарно право (МХП), докато провежда атаките си срещу „Хамас“.

„Думите на Гутериш бяха изопачени", каза Борел и добави, че "той също така беше ясен, че всички цивилни животи струват еднакво и че международното хуманитарно право се прилага за всички, преди и след 7 октомври", заяви Борел.

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен акцентира върху сложността на международната обстановка, на чийто фон се провежда срещата на върха.


„Виждаме, че руската война в Украйна продължава да бушува. Виждаме, че ужасните терористични атаки на Хамас срещу Израел сега вредят и на палестинския народ и рискуват да дестабилизират региона. Мигрантите са принудени да търсят по-добър живот от войните и конфликтите и все по-често идват до нашите брегове. При всички тези предизвикателства Европейският съюз трябва да реагира и да действа единно и решително“, заяви Фон дер Лайен.

Ръководителят на Комисията заяви, че ЕК действа, като посочи помощта за Киев, хуманитарната помощ за цивилното население в Газа и работата по управление на миграцията. Но, каза тя, "всичко това се нуждае от финансиране".

„Това е причината, поради която предложих преразглеждане на бюджета на ЕС, за да може да се финансират тези много важни задачи. Това ще бъде обсъдено в рамките на този Европейски съвет“, добави Фон дер Лайен.

Председателят на ЕП Роберта Мецола предупреди, че ситуацията в Близкия изток не бива да отвлича вниманието от Киев.

"Този Европейски съвет се провежда на фона на война и геополитическа нестабилност, а единството и съгласуваността на Европейския съюз ще бъдат подложени на изпитание повече от всякога", каза тя.

„За Европейския парламент целите са ясни“, заяви Мецола:

„Хамас трябва да бъде спрян. Трябва да се освободят безусловно всички заложници. Същевременно - те не се изключват взаимно - трябва да се даде възможност за хуманитарна помощ, за да се облекчат най-тежките последици, които наблюдаваме върху невинните цивилни в Газа. Ето защо в резолюцията на Европейския парламент от миналата седмица ние призовахме за хуманитарна пауза“, заяви председателят на ЕП.

„Това не бива да отвлича вниманието ни от Украйна. Това е точно това, което Путин би искал. Трябва да продължим да помагаме на Украйна във военно и финансово отношение“, допълни председателят на ЕП.

Дългосрочният бюджет на ЕС трябва да бъде променен, за да отразява настоящите предизвикателства, подчерта тя и добави, че "часовникът тиктака" по отношение на реформите в миграционната политика и е необходима много повече работа по връщането на мигранти.

Срещи с някои от лидерите на ЕС (Олаф Шолц, Джорджа Мелони и Еманюел Макрон – бел.ред.) проведоха и премиерът на Косово Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич. Двамата балкански лидери обаче не проведоха среща помежду си./БГНЕС