Гари Каспаров: Инвазията в Украйна е първата пълномащабна кибервойна

"Украйна ще промени глобалния баланс, ще промени баланса между демокрацията и тиранията". Това заяви световният шампион по шахмат Гари Каспаров, експерт по изкуствен интелект и отявлен критик на руския режим, предаде репортер на БГНЕС.

Каспаров е в София, където участва в организираната от IMPROVATE и инициирана от Росен Плевнелиев Конференция по въпросите на отбраната и кибер сигурността в страните от Югоизточна Европа.

В речта си той припомни, че в последните години Русия е отделила 70 млрд. долара за своята армия, колосални суми за своята полиция и е увеличила бюджета за медийна пропаганда с 250%. „От години насам Путин инвестира в своята армия и в своята колосална пропаганда по целия свят“, уточни още Каспаров.

Той отбеляза, че още преди години е разбрал как руската демокрацията поражда опасност.
„Още в моята първа статия през 2001 г. аз писах за опасността, която идва от Путин, когато още след колапса на СССР той със своите речи всъщност започваше своята програма, за да събере подкрепата на гражданите си“, обясни още Каспаров и продължи, отбелязвайки конференцията на Съвета за сигурност на ООН през 2007 г. и обявяването му против членството на Украйна в ЕС през всичките тези години са доказателство за неговата авторитарност.
Каспаров уточни и че от 2014 до 2022 г. руската пропаганда е действала непрекъснато по повод отношенията с Украйна и през цялото това Русия е имала планове да довърши работата си в украинската страна и да направи това, което се случва от февруари месец насам.
Каспаров призова за обединение срещу всички олигарси и уточни, че войната в Украйна ни напомня на възможностите на свободните хора.

„Ние трябва да мобилизираме цялата хуманитарна и материална помощ към украинската страна, за да я защитим и гарантираме нейната сигурност, защото от самото начало руската страна е реализирала масивни атаки по всички фронтове и е парализирала възможностите за атака от страна на Украйна“, уточни още отявленият критик на руския режим и продължи, подчертавайки важността от мобилността.

"Едно от нещата, които помагат на Украйна да се справи във войната е нейната възможност да използва мобилни бойни групи, така че мобилността не трябва да бъде подценявана. Когато сме заедно сме по-силни. Важно е да се събудим или поне да настъпи края на илюзиите на много млади хора в САЩ и в Европа, че капитализмът и демокрацията не са необходими за нашия успех", каза още Гари Каспаров. /БГНЕС