Гардиън: Виктор Орбан е по-изолиран от всякога на европейската сцена

Виктор Орбан е по-изолиран от всякога, но продължава да подклажда разочарованието в цяла Европа.


Унгарският лидер, един от най-изявените крайнодесни политици в Европа, отдавна е извънредно важен на европейската сцена. Но в четвъртък, когато пристига в Брюксел за срещата на върха на лидерите на ЕС, той ще бъде още по-самотен от обикновено.

Консервативната партия "Право и справедливост" не успя да спечели мнозинство на ключови избори в Полша този месец, което остави Будапеща до голяма степен сама в борбата ѝ с Брюксел за спазването на демократичните норми.

Междувременно Турция предприе стъпка към ратифициране на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, поставяйки в центъра на вниманието нежеланието на Унгария да се присъедини.

Неотдавнашната среща между Орбан и Владимир Путин допринесе за нарастващия дискомфорт сред европейските служители, които смятат, че приятелските връзки на Унгария с Москва и Пекин не са в унисон със западния съюз и дори му вредят.

Унгарският министър-председател "се опитва да запази ролята си на "мост" между Запада и Изтока", казва Петер Креко, директор на базирания в Будапеща изследователски институт Political Capital.

Орбан иска да извлече максимална полза "от отношенията в двете посоки - въпреки все по-очевидните признаци, че това е невъзможно в настоящата геополитическа реалност", допълва той.

Но унгарският лидер далеч не се оттегли, а само засили тази реторика през последните дни, насочвайки гнева си към европейските институции. "Москва беше трагедия, а Брюксел е лоша съвременна пародия", каза той в реч в понеделник по време на честването на унгарското въстание от 1956 г. срещу Съветския съюз.

"Москва не можеше да бъде поправена, но Брюксел и Европейският съюз могат да бъдат поправени", каза той, посочвайки изборите за Европейски парламент през следващата година.

Тази реторика не остана незабелязана, като висши европейски служители заявиха, че според тях поведението на Будапеща започва да буди все по-голяма загриженост.

"Неотдавнашната среща на Орбан с Путин в Пекин и начинът, по който унгарският министър-председател оприличи ЕС на Съветския съюз, повдигат въпроси дали все още можем да се доверим на тази страна като съюзник и партньор", заяви един от високопоставените европейски дипломати, който говори при условие на анонимност, за да обсъжда чувствителни въпроси.

Проблемите с Унгария "вероятно ще стават все по-дълбоки и все повече ще застрашават общите решения по стратегически важни въпроси", каза дипломатът.

Втори високопоставен европейски дипломат заяви, че "Унгария е все по-изолирана, тъй като забавянето на шведското членство в НАТО се отразява негативно на сигурността на всички съюзници".

Самият Орбан признава, че често е сам.

"Факт е, че тук аз съм единственият правителствен ръководител от Европейския съюз", каза той в речта си на форума на китайското правителство по инициативата "Един пояс, един път" в Пекин миналата седмица.

"Като се има предвид състоянието на света, би било естествено много европейски лидери да бъдат тук. Но те не дойдоха", добави той.

Но дори и да изглежда все по-изолиран, унгарският министър-председател - един от най-опитните правителствени ръководители в Европа - все още има карти в ръкава си.

Предвижда се Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през втората половина на следващата година и в Брюксел вече има опасения как Будапеща ще използва тази роля.

Освен това унгарското правителство се въздържа от нова военна помощ от ЕС за Украйна, а подкрепата на Будапеща ще бъде необходима за предложеното увеличение на бюджета и финансовата помощ на блока за Киев.

И макар че Орбан претърпя сериозен неуспех, когато Брюксел замрази милиарди евро, предназначени за Унгария, поради опасения, свързани с върховенството на закона, сега има сигнали, че поне част от парите могат да бъдат размразени - отчасти като начин да се накара Унгария да подпише ключови финансови решения за ЕС.

Някои европейски служители казват, че не смятат, че изолацията ще промени поведението на унгарския лидер. Появиха се и спекулации, че Роберт Фицо, новият министър-председател на Словакия, би могъл да бъде съюзник на Орбан в някои битки в европейската политика.

Запитана за влиянието на полските избори, Юдит Варга, бивш министър, която се очаква да води кампанията на партията на Орбан "Фидес" в надпреварата за Европейския парламент, заяви, че съюзите на партията "остават силни и процъфтяващи".

Но зад затворени врати настроението е различно.

"Има много несигурност за бъдещето", признава високопоставен унгарски служител, който говори при условие за анонимност.

"Но това, което е сигурно, е, че в бъдеще ще има по-голям риск от изолация", добавиха те.

Междувременно критиците на Орбан твърдят, че не трябва да има отстъпки.

"Той блокира присъединяването на Швеция към НАТО. Той се ръкува с Путин. Той сравнява ЕС с убийствената диктатура на Съветския съюз", заяви германският депутат от Зелените Даниел Фройнд.

"За по-малко от седмица Орбан предоставя достатъчно доказателства, че е неподходящ да поеме председателството на ЕС", добави той. "Това, че Европейската комисия изобщо обмисля размразяване на средствата за Орбан в тази ситуация, е нелепо“./БГНЕС

-----------------------------

Лили Байер, „Гардиън“