Гърция заплаши с вето политическите решения за Либия в Берлин

Гърция ще наложи вето на политическо решение за Либия по време на Берлинската конференция, ако споразумението с Турция за очертаване на морските зони не бъде отменено, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за гръцката телевизия „Алфа”.

Гърция се стреми да обезсили споразуменията между Турция и международно признатото правителство на Либия за национално споразумение за военно сътрудничество и очертаване на морските зони. Турският президент Тайип Реджеп Ердоган и ръководителят на признатото от ООН правителство на Файез Сарадж, контролиращо само част от територията на Либия, подписаха меморандум за морските зони и меморандум за военното сътрудничество в края на ноември. В Гърция меморандумите се считат за незаконни и нарушаващи суверенните права на Гърция. Атина настоява международната общност да ги признае за нищожни. Турция заяви, че всички споразумения са в съответствие с международното право.

В Берлин на 19 януари, ще се проведе конференция за Либия, но Гърция не беше поканена на него, въпреки молбите на Атина.

"Гърция ще наложи вето на политическото решение за Либия, ако споразуменията с Турция не бъдат отменени", каза Мицотакис.

Според премиера е лошо, че Гърция не е била поканена на срещата на върха в Берлин относно решението на либийската криза. Той каза, че страната е фактор на стабилността и предупреди, че Гърция няма да се съгласи на политическо решение за Либия, ако не се съобразят с нейните изисквания.

Премиерът заяви, че е изпратил писма до всички колеги в Европейския съюз, до председателя на Европейската комисия и до председателя на Европейския съвет, а в петък ще разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел.

"Искам да бъда много ясен и го предадох на европейските си колеги. Гърция на срещата на върха на лидерите на ЕС никога няма да вземе политическо решение за Либия, което не включва премахване на тези меморандуми. Ще го кажа по-просто: Ще го наложим вето на ниво външни министри. Така че, нека повторя: Гърция няма възможност да се съгласи за политическо решение в Либия, което не изисква премахването на тези неприемливи меморандуми, особено на меморандума за създаване на т.нар. морските зони между Либия и Турция”, каза Мицотакис.

Междувременно командирът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар пристигна в Атина на внезапно посещение тази вечер. В петък премиерът Мицотакис ще се срещне с Хафтар./БГНЕС, РИА Новости