Гърция разширява териториалните си води до 12 морски мили

„Гърция расте. Разширяваме териториалните води в Йонийско море от 6 до 12 морски мили“, разкри днес премиерът Кириакос Мицотакис. Той обяви това историческо решение по време на пленарния дебат за ратифицирането на морските споразумения с Италия и Египет, съобщава “Keep talking Greece”.

С израза „нищо не пречи на страната ни да разшири териториалните си води до 12 мили, когато реши да го направи“, министър-председателят изпрати съобщение до Турция, че опасно ескалира напрежението в Беломорието и Източно Средиземно море.

Сред аплодисментите на правителствените депутати Мицотакис обяви, че съответният законопроект скоро ще бъде внесен директно в парламента и че разширяването се основава на член 3 от Международното морско право.

„Гърция расте. Други също твърдят така. Но ние сме тези, които го прилагат на практика. По този начин ние пристъпваме към упражняването на нашето безспорно суверенно право в съответствие с член 3 от Конвенцията за морското право, разширяване на териториалните води в морската зона на Йонийско море и Йонийските острови до нос Тайнаро в Пелопонес“, подчерта Мицотакис.

Той добави, че разширяването е „право, което страната запазва да упражнява в бъдеще и в други морски райони, право, което съседите й вече са упражнили в съответствие с Конвенцията за морското право и прилагането на средна линия, където разстоянието между бреговете е по-малко от 24 мили."

През октомври 2018 г. тогавашният външен министър Никос Кодзиас обяви разширяването на териториалните води по протежение на Западна Гърция, но правителството на СИРИЗА не пристъпи към материализиране, с обясненията, че това е порадило възражения на премиера Алексис Ципрас.

Мицотакис разкри още, че външният министър Никос Дендиас ще замине за Тирана за преговори с колегата му от Албания за демаркацията на морските граници между двете съседни страни - проект, разработен през последните няколко години.

Според “Keep talking Greece”, Гърция изоставя политиките си, касаещи само отбраната и продължава напред с инициативи и действия. Разбира се, ситуацията е в Егейско море е много по-различна, защото през 1995 г. турският парламент обяви подобно разширение от Гърция като „casus belli“ - акт на война.

БГНЕС припомня, че по-рано днесг външен министър Никос Дендиас заяви по време на срещата с германския си колега Хайко Маас, че Турция трябва да деескалира напрежението в Източното Средиземноморие и Егейско море или да се изправи пред риска от санкции на Европейския съюз.

Турция обаче отправи предизвикателство, когато след кратката си среща в Анкара с Маас Чавушоглу заяви, че Турция „ще направи всичко необходимо” и предупреди Гърция да не се „излага на риск“, изпълнявайки ролята на „примамка” за някои страни - явна препратка към Франция, САЩ и Обединените арабски емирства, пише в свой коментар „Катимерини”.

Хайко Маас, който посети двете столици като част от усилията на Берлин да посредничи, подчерта, че по-нататъшната ескалация не би била добра за Гърция и Турция, както и за Европейския съюз като цяло.

По-рано по време на визитата си в Атина Маас изрази подкрепата на своята страна и готовността да съдейства за открит диалог между Атина и Анкара на основите на международното прави и в рамките на германското председателство на ЕС. /БГНЕС