Ганев: Данчо Лазаров няма никакви правомощия във Федерацията

Новият президент на Българската федерация по волейбол Любо Ганев заяви, че бившият ръководител на организацията Данчо Лазаров няма абсолютно никакви правомощия в новото ръководство на централата и не влияе на взимането на решения, предаде репортер на БГНЕС.

Любо Ганев поддържа контакт с Данчо Лазаров, но бившият президент на БФВ няма никакви правомощия в новото ръководство.

Днес Ганев подписа договор с Фондация "Играй с развитие" за третото издание на Скаут лигата, в което ще участие ще вземат близо 700 деца от цялата страна. Това бе първата публична изява на бившия национал след избирането му за президент на БФВ и след въпрос на БГНЕС той очерта основните цели на новото ръководство: "Нашата цел е само една, да направим волейбола по-качествен продукт, въобще като спорт, не само при мъжете, но и при жените и подрастващите. Продукт, който да е желан преди всичко от партньорите, които искат да се асоциират с него, да е желан от медиите, които искат да ни излъчват и отразяват, а не ние да се чудим на коя медия да дадем някое събитие, което имаме. Естествено, да е желан и от общините, за да могат те да искат да бъдат домакини на тези събития, защото ние вече няма да гледаме на мачовете и на турнирите само като мачове, ние ще гледаме да направим събития. Тоест от цялото нещо да направим един ивент, който да бъде вързан с тези хора, които са локален организационен комитет, да бъдат вързани всички наши партньори, всички хора, самата община, която да направи и някакви други прояви по време на това събитие, за да може волейболният мач да стане като черешката на тортата и да могат тези хора, които са дошли на мач, дори и отборът им да загуби, да си кажат: "Вярно, че паднахме, но аз два часа така се забавлявах, че пак ще дойда", каза Ганев.

"Искаме волейболът да стане, освен че безспорно е най-добрият колективен спорт в България, искаме да стане и най-добрият семеен спорт, където всеки един фен може да заведе детето си на мач, да не се притеснява, че ще чуе расистки възгласи, да не се притеснява, че ще му хвърлят бомбичка на главата или че някой ще се бие. Естествено цялото това нещо, което го правим, да бъде насочено към феновете, защото те са много в България, те са взискателни, те искат винаги отборите да постигат резултати. Всичко това ще стане с много работа на абсолютно всички по звена, като се почне от клубовете на местно ниво, състезателите, съдиите, ние като организация, местните организационни комитети, общините. Предстои ни доста тежка и дълга работа, но сигурен съм, че ще успеем, защото индикациите са такива", допълни той.

На въпрос на БГНЕС дали бившият президент на Федерацията Данчо Лазаров все още има влияние върху организацията и взимането на решения от новото ръководство, Ганев отговори: "Да, поддържам контакт с г-н Лазаров, което е напълно нормално, в крайна сметка той е бил председател на Управителния съвет и президент на Федерацията над 18 години, но не, той няма абсолютно никакви правомощия към момента. Структурата на Федерацията е качена на сайта, имаме си председател, имаме членове, имаме Управителен съвет, висшият орган е Общото събрание. В самата Федерация сме направили структура, която ясно разграничава права, отговорности и задължения на всички, които работят".

672 деца и 48 треньори ще вземат участие в третото издание на волейболната Скаут лига, обяви Ганев. Пред куп легенди и огромен медиен интерес Любомир Ганев подписа като президент на федерацията по волейбол договор за третото издание на Скаут лигата. Отново партньор ще бъде Александър Александров и фондация „Играй с развитие“. Владимир Николов, Пламен Константинов, Евгени Иванов-Пушката, Мила Кьосева и Тони Зетова уважиха церемонията в Пресклуб „България“. А много от тях вече са били свързани с първите две издания на скаут лигата. До тях седна и Георги Татаров, който вече е младежки национал на България и рожба на този уникален продукт от второто му издание.

"Георги е най-добрият пример, че скаут лигата дава резултати", каза Ганев. "Доказателство е, че този проект работи. Скаут лигата е най-добрата социална инициатива, която федерацията е правила. Случи се благодарение на фондация „Играй с Развитие“. Задължен съм да отбележа, че Г-н Александров много ни е помагал и ще продължава да го прави. Новото издание на скаут лигата ще е следващата пролет и ще се изиграе в три етапа. Първо е предварителен кръг. България е разделена на шест региона и първите 4 от всеки от тях ще се класира за основната схема. Тя ще е съставена от 24 отбора при момчетата и 24 отбора при момичетата. Във финалния турнир ще участват 12 тима – първите 2 от групите в основната схема. Стремежът ни е да се играе в различни градове и да се възбужда интерес. В скаут лигата ще участват 672 деца и 48 треньори. Всеки тим ще бъде от 14 състезатели, водени от един наставник", обясни Ганев.

"Продължаваме да търсим партньори. Градовете-домакини тепърва ще бъдат избирани. Много важно значение ще имат общините. Трябва да изберем къде има най-добри условия за тренировки, мачове и хотелско настаняване. Всяко дете ще играе с екип, на който ще стои логото на БФ волейбол и на „Играй с развитие“. Мачовете от финалния турнир ще бъдат заснети и ще се пуснат в You Tube канала на федерацията. Така участниците ще могат да извикат свои приятели и да им покажат на какво са способни. Накрая искам да кажа, че г-н Александров е истински радетел на спорта, а договорът е изключително ключов за федерацията. Нашата цел е да направим волейбола по-атрактивен продукт за фенове, медии и партньори. И както за тази кауза, така и по всички други задачи, не сме спирали да работим нито ден по време на пандемията“, допълни той. /БГНЕС