Габровски покани партиите на разговори – днес се среща с БСП, ДБ и Български възход

БСП, ДБ и Български възход са поканени на среща в четвъртък с проф. Николай Габровски в Народното събрание. Покани са изпратени до всички партиите, като с останалите срещите са в петък. По време на срещите проф. Габровски ще представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат и ще потърси подкрепа за такъв, предаде репортер на БГНЕС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново заяви, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС.

БСП ще отиде на среща с Габровски от уважение, но няма да подкрепим негов кабинет, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Какъвто и кабинет да предложи, това е кабинет с първия мандат на ГЕРБ. Въпреки всички спекулации, включително и в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем: уважаваме Ви като професор и лекар, но не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов, заяви Нинова.

Тя припомни решението на Националния съвет на БСП, че не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС и с мандат на „Възраждане“. Когато бъде връчен третият мандат, Националният съвет на партията отново ще бъде свикан и той ще реши какво да правим, каза Нинова.

От „Демократична България" също заявиха, че ще се срещнат с проф. Николай Габровски, номиниран за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС.

„Още когато го номинираха, ние заявихме че ще направим среща с него, за да му обясним защо не можем да го подкрепим”, коментира Атанас Атанасов. Като причина той изтъкна корупционните практики на правителствата на Бойко Борисов.

„Нищо не може да промени мнението ни за подкрепа на първия мандат", заяви Атанасов. /БГНЕС