Гълъб Донев: Проф. Кантарджиев не е калинка

„Проф. Тодор Кантарджиев е изключителен професионалист и има качества. Той е човек, който достойно е извървял своя път, но идва един момент, в който човек придобива права – правото на пенсия“. Това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев във връзка с пенсионирането на известния български медик.

Донев подчерта, че в случая не става дума за разчистване на сметки или калинки. „Не мога да сложа в списъка с калинките проф. Кантарджиев“, каза социалният министър пред Нова тв.

Добавката от 50 лв. остава

Българските пенсионери могат да бъдат спокойни, добавката от 50 лева към пенсиите няма да бъде прекратявана и по време на служебното правителство, увери Гълъб Донев.

Няма да бъде прекратена добавката от 50 лева. Българските пенсионери могат да бъдат спокойни, че ще я получават. Това е стимул за повишаване на потреблението и подпомага икономиката и съответните бизнеси. До момента, в който управлява служебното правителство тази добавка ще бъде изплащана, включително и през юли“, каза той.

По отношение на увеличаването на пенсиите с 5%, което беше обявено неотдавна, социалният министър заяви, че част от пенсионерите вече са получили по-рано това увеличение. Става дума за тези, които са с минималната пенсия от 300 лева и тези, които са близо до тавана с най-високи пенсии.

Вицепремиерът Гълъб Донев е убеден, че няма да има спиране на еврофондове. „Няма да се стигне до спиране на европейските средства. Там, където се регистрират нарушения, те ще бъдат прихванати“, каза той.

Заетостта се повишава

Социалният министър обяви, че в момента не се наблюдават високи нива на безработица. „Нивата на заетост се завръщат към предкризисните нива, имаме леко покачване на заетостта. Под 5,6% е безработицата. Това е добър знак, че икономиката върви към възстановяване“, заяви Гълъб Донев и добави, че в момента няма „затворени бизнеси и вървим към плавно възстановяване“.

По отношение на новите мерки за бизнеса, които правителството обяви миналата седмица, той заяви: „Този допълнителен инструмент, който ще бъде пуснат на пазара, е програма за подпомагане и нормалното функциониране на икономиката. Всяка една фирма ще прецени дали има нужда да вземе такъв кредит. Първата година няма да се плаща по главницата и ще има гратисен период. Ограничен е таванът на кредитите, фирмите трябва да се докажат оборотите чрез данъчните декларации. Държавата стои зад тези 2,5 милиарда лева. Няма да бъдат раздавани безразборно и да се раздават просто така“. /БГНЕС