Гълъб Донев: Кабинетът работи за поносими цени на газа и горивата

Кабинетът полага усилия да диверсифицира доставките на природен газ за България, така че цените да тръгнат надолу. Виждате, че прогнозната цена, която „Булгаргаз” обяви пред КЕВР за месец октомври е с близо 30% по-ниска от тази за септември, което показва, че правителството работи в посока на това да подсигури газ на такива цените, които бизнесът и потребителите могат да понесат.

Това заяви министър-председателят Гълъб Донев пред БГНЕС в отговор на въпроса какви конкретни усилия полага правителството, за да не се случи тежкият сценарий, начертан от говорителя на служебния кабинет за идващата зима.

„Бизнесът преди известно време заяви, че цената на газа трябва да бъде до 250 лв., с цената за месец октомври, с тези 247 лв., ние сме под пределната цена, която бизнесът може да понесе”, уточни Донев и продължи: „Работим и по това да осигурим повече сигурност в доставките, така че да гарантираме количествата, които са ни необходими. Това става и чрез разговори с Азербайджан, интерконекторът с Гърция следващата седмица ще получи Акт 15”.

„Бяхме обвинявани, че саботираме строителството на интерконектора, но този апокалиптичен сценарий, който някой чертаеше преди не се случи и ние имаме дори готовност той да влезе в употреба предсрочно”, уточни още той.

Гълъб Донев: България не прави завой към Русия

„Другото, което правим е да осигурим необходимите слотове за доставка и на втечнен газ за България – нещо, което не беше направено от предходното правителство, защото се правеха доставките месец за месец, не се правеха прозрачно, тоест не се канеха всички фирми. Сега ние постигнахме цени, които преди това с практиката, която беше установена, цените възлизаха на 400 лв. за мегаватчас, сега цената е 247 лв. за мегаватчас, една съвсем поносима цена за българския бизнес”, обясни още служебният премиер.

Той информира и, че се водят разговори с Гърция и с Турция, за да могат да бъдат резервирани слотовете и да имаме осигурени доставки на втечнен газ.

Гълъб Донев допълни, че служебният кабинет е успял да увеличи капацитета на газовия терминал в Александруполис от 500 млн. куб. метра на 1 млрд. куб. метра, така че България да може да гарантира както сигурността, така и на количествата, които са необходими на българския бизнес.

„Оттук нататък работим и за да свалим цената на горивата. Горивата са тези, които формират цената на всеки един вид или услуга, а за гражданите е непосилно да потребяват, ако цените на горивата са високи. Виждате, че само за един месец, откакто служебният кабинет управлява страната, цените на горивата паднаха с близо 30 стотинки, а от събота имаме цена на бензина под 3 лева – нещо, което не се е случвало от миналата година”, заяви премиерът.

Той бе категоричен, че се полагат усилия да няма хора на тъмно и студено през зимата.

„Работим за това да гарантираме нормалния начин на живот на всеки български гражданин. Ние полагаме усилия, за да гарантираме поносими и добри условия, конкурентни за българския бизнес, така че да се развива постъпателно и да има своите перспективи за бъдещето”, заключи Гълъб Донев. /БГНЕС