Г-7 призова държавите да не ограничават износа на храни

Групата на седемте най-развити индустриални държави (Г-7) призова страните да не ограничават износа на храни заради войната в Украйна. Това стана след среща на министрите на земеделието, по време на която беше обсъдена кризата.

Джем Йоздемир, министър на земеделието на Германия

"Призоваваме всички държави да запазят отворени пазарите си на храни и селскостопански продукти и да вземат предпазни мерки срещу неоправдани ограничителни мерки за износ", се казва в съвместно изявление на министрите на земеделието от Г-7.

Министърът на земеделието на Германия, която в момента председателства Г-7, заяви, че е "много загрижен" за потенциалните последици от спирането на износа.

"Ако в тази ситуация всеки мисли за себе си, това ще изостри кризата и ще доведе до изстрелване на цените нагоре. Това са разходи, които могат да бъдат избегнати и от които не се нуждаем - кризата и без това е достатъчно тежка", заяви Джем Йоздемир.

Запитан за потенциалните санкции срещу руската селскостопанска промишленост, Йоздемир заяви, че дискусията е "подобна на тази, която водим в други области, като например енергетиката".

"Иска ми се да бяхме по-независими, но в тази област не сме, поради което смятам, че честният отговор е, че първо разглеждаме всичко заедно и го проучваме, но не вземаме изолирани решения, които да оказват влияние и върху останалите", каза той.

Нахлуването на Русия в Украйна миналия месец задълбочи глобалния скок на цените на основните стоки, включително на храните и нефта.

Както Русия, така и Украйна са големи производители на хранителни продукти, включително слънчогледово олио и пшеница, а Близкият изток е особено зависим от вноса от двете страни.

В четвъртък руският президент Владимир Путин предупреди, че цените на храните ще се повишат заради санкциите, тъй като Москва е един от най-големите производители на торове в света. /БГНЕС, АФП

Берлин / Германия