Г-20: Търговските и геополитическите търкания са ескалирали

Лидерите на страните от Г-20 признаха, че търговските и геополитическите търкания са ескалирали, след като завършиха срещата си на върха в японския град Осака, доминирана от американско-китайската търговска война.

"Най-важното е, че търговията и геополитическите напрежения са се засилили", заявиха лидерите на Г-20 в изявление.

Деветнадесет членове на Г-20, без Съединените щати, се съгласиха с "необратимостта" на Парижкото споразумение за климата и обещаха пълното му прилагане след два дни на преговори.

Езикът в заключителното изявление след срещата на върха в Осака в Япония напомня този по време на миналогодишната среща на Г-20, когато САЩ имаха остри възражения.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че международните лидери трябва да отидат "много по-далеч" по отношение на изменението на климата след тежки преговори.

"Ние избегнахме връщане назад ... но трябва да отидем много по-далеч", каза Макрон, след като 19 от членовете на групата подписаха изявление, подкрепящо споразумението за изменението на климата в Париж, без Съединените щати.

САЩ засега няма да налагат никакви нови мита на Китай, заяви Доналд Тръмп след разговори с китайския си колега за търговската война с натъртвания.

"Поне за момента" Вашингтон няма да налага нови мита или да премахват съществуващи такива, каза Тръмп на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Осака. „ Ще продължим да преговаряме“. /БГНЕС