Г-20 обсъжда застаряването на населението и ниската раждаемост

Разширяването на разходите за здравеопазване, недостига на работна ръка и финансовите услуги за възрастните хора: за първи път в неделя водещите световни политици се занимават с икономически въпроси, свързани със застаряването на човечеството и намаляващата раждаемост.

Министрите на финансите на страните от Г-20 и ръководителите на централни банки в Япония, където бързо застаряващото население е основен вътрешен проблем, бяха предупредени от експерти да разгледат въпроса преди да е станало твърде късно.

Г-20 е смесена група от държави на различни етапи от развитието на икономиките си и профилите на населението, вариращи от бързо застаряващата Япония до Саудитска Арабия, председател на Г-20 през следващата година, който има младо население.

Домакинът Япония е готова да сподели своя опит и тревогата, че нациите трябва да са готови да действат, преди застаряването на населението да започне да оказва натиск върху икономиката.

По-дългата продължителност на живота и намаляващата раждаемост, особено сред богатите държави, са довели до бързо увеличаване на населението в напреднала възраст в държави като Испания, Италия и Южна Корея, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/.

Но моделът не се ограничава само до богатите и развити страни - Бразилия и Китай също се сблъскват с „бързата демографска промяна“, според ОИСР.

Очаква се до 2050 г. светът да има повече от два милиарда жители на възраст над 60 години, което е два пъти повече от 2017 г., гласи доклад на ОИСР.

Много икономики обаче не успяват да актуализират своите пенсионни системи и системи за заетост, за да се приспособят към променящата се демография, предупреждават експерти.

Това доведе до фискални и дългови рискове за цели държави, както и за отделните граждани.

„Работната сила се свива", това предупреждение бе анонсирано пред АФП от ръководителя на ОИСР Ангел Гуриа, в кулоарите срещата на Г-20 в западния японски град Фукуока.

"Много голяма част от човечеството застарява и тогава работната сила се свива. Но бих казал, че Г-20 по-специално застарява по-бързо", каза генералният секретар на ОИСР.

"Това са тенденции, които ще продължат, страхувам се. Това не е нещо, което може да спре внезапно.", добави Гурия./БГНЕС