ФТ: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

Катар предупреди правителствата, че рискуват "да се прострелят в крака", ако не дадат знак за по-голяма подкрепа на международните енергийни компании и не приемат, че газът трябва да бъде част от прехода за постигане на целите за нулеви въглеродни емисии. Саад ал-Кааби - министър на енергетиката на богатата на газ държава от Персийския залив, заяви пред „Файненшъл таймс“, че очаква световният недостиг на газ, който се разпространи от Великобритания и Европа в други региони, да продължи "няколко години", тъй като търсенето надвишава предлагането.

Той обвини за това малките количества газ в хранилищата в глобален мащаб, рязкото нарастване на търсенето в Азия и липсата на инвестиции в нови и съществуващи газови и петролни проекти през последните пет години, тъй като енергийните компании са подложени на натиск за намаляване на емисиите.

Кааби, който се срещна тази седмица с британския премиер Борис Джонсън и с министъра на бизнеса Куаси Куартенг, заяви, че макар и "да звучи чудесно като политик да кажеш "ще постигна нулева нетна консумация до 2050 г.", "няма как светът да премине през реалистичен енергиен преход, без да добави повече газ в микса".

"Ако това не се осъзнае и не се приеме като част от решението, ще имате още проблеми и скокове, каквито имахме, защото тогава демонизирате хората, които могат да ви помогнат", каза Кааби, който е и главен изпълнителен директор на държавната енергийна група Qatar Energy.

Катар е най-големият износител на втечнен природен газ в света и е мажоритарен собственик на терминала за втечнен природен газ „South Hook" в Уелс, който има капацитет да задоволява една пета от нуждите от газ на Обединеното кралство. Миналата година той си осигури и правата за капацитет за съхранение и предоставяне в терминала за втечнен природен газ Grain в Кент за 25 години, считано от 2025 г.

Но „South Hook“ работи с недостатъчен капацитет, тъй като търсенето от страна на азиатските клиенти на Катар означава, че страната пренасочва втечнен природен газ към най-големите си клиенти. Британското правителство вече не споменава Катар сред основните си доставчици.

Според Кааби, основната разлика е, че в Азия по-голямата част от газа се закупува от държавни компании или свързани с държавата субекти, които се съгласяват на фиксирани дългосрочни договори, за да гарантират енергийната сигурност, докато във Великобритания и Европа втечненият газ се купува от компании от частния сектор, най-вече на спотови пазари.

"Азия просто ще дърпа [търсенето]... ще се стигне до арбитраж относно това кой ще плаща повече и пазарната динамика ще се оправи сама", каза той. "Но затова трябва да подкрепяме по-голямо предлагане на газ, иначе просто ще се простреляте в краката", цитира изданието думите на директора на Qatar Energy.

Около 70% от производството на втечнен природен газ в Катар отива за Азия.

Кааби заяви, че Катар ще проучи как би могъл да доставя повече газ на Обединеното кралство, като добави, че "трябва да анализираме проблема, за да намерим решение". Той заяви, че Европа трябва да "даде ясен сигнал" дали "иска повече инвестиции в газ и допълнителни доставки от Катар или не". През 2018 г. Европейската комисия започна разследване дали дългосрочните договори на Катар са в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Кааби, който този месец проведе виртуална среща с комисаря по енергетиката на ЕС, заяви, че случаят няма "никакво основание".

"Получаваме смесени сигнали от Европа", каза той и допълни: "Трябва да разберем дали сме добре дошли в Европа или не сме добре дошли."

Кааби изрази загриженост, че при ниските нива на съхранение на втечнен природен газ в света по това време на годината няма достатъчно време за попълване на запасите преди зимата. "Обезпокоен съм за съхранението и за зимата - предлагането е основният проблем", каза той.

Саад ал-Кааби - министър на енергетиката на Катар

Дали това се дължи на лошо планиране, или търсенето се увеличава много по-бързо, отколкото хората са очаквали? Според него решаващото в случая е правителствата да дадат знак на енергийните компании, че газът ще бъде включен в плановете им за преминаване към нулеви въглеродни емисии.

Всички природозащитници просто ги принуждават да го правят. Повечето от изпълнителните директори на компаниите казват: „Ще намалим добива си на нефт с x и така нататък и ще преминем към възобновяеми източници“, каза Кааби

"Някои петролни компании не знам дали вече са петролни компании... това е добре, но има ли достатъчно играчи, които да ни осигурят гориво за човечеството?" Qatar Energy е една от малкото компании, които през последните години инвестират сериозно в газ. Тя изразходва почти 30 млрд. долара за разширяване на своето Северно находище - най-голямото газово находище в света, за да увеличи годишния си производствен капацитет от 77 млн. тона втечнен природен газ до 110 млн. тона до 2025 г. Очаква се вторият етап да го увеличи до 126 млн. тона до 2027 г. Според прогнозите, до 2050 г. търсенето на газ ще нараства с 2-4 % годишно, но "хората не инвестират достатъчно, за да наваксат тези 2 %". "Вторият проблем, който е по-опасен и за който не се говори, е, че са необходими огромни инвестиции в находища, в които вече има газ и нефт", каза Кааби. "Това не означава, че не трябва да обръщаме внимание на околната среда и да не искаме да постигнем Парижкото споразумение - трябва да го направим. Няма сценарий, в който да няма газ, защото газът трябва да бъде базовата мощност." /БГНЕС