Френското предложение влиза в македонския парламент, Фон дер Лайен в Скопие

Френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС днес влиза в пленарната зала на парламента в Скопие, предаде репортер на БГНЕС.

Заседанието е насрочено за 13.00 часа. Председателят на Европейската комисия /ЕК/ Урсула фон дер Лайен ще направи обръщение пред народните представители в самото начало на заседанието.

Проектът на френското председателство получи подкрепата на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ на премиера Димитър Ковачевски и на най-голямата албанска формация - Демократически съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети, която участва в правителството. Подкрепа за предложението на Париж дадоха и двете албански партии, които са в опозиция. На практика френското предложение ще има подкрепата на около 70 народни представители в 120-местния парламент.

По време на снощния пореден протест в Скопие лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отново се обяви срещу последното предложение и призова депутатите от СДСМ да гласуват по съвест. Той обаче допусна, че проектът на Париж може да бъде одобрен от НС. Според него това обаче "нямало никаква правна стойност". Мицкоски отново подчерта, че няма да подкрепи никакви промени в Конституцията и вписването на българите в нея.

БГНЕС припомня, че в края на месец юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи френското предложение за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС. /БГНЕС