Френският външен министър на визита в Монголия с поглед към полезните изкопаеми

Френският министър на външните работи Катрин Колона пристигна в Монголия на посещение, целящо укрепване на връзките и увеличаване на достъпа на страната ѝ до огромните минерални ресурси на азиатската държава, съобщи АФП.

"Пристигнах в Монголия - демократична страна, три пъти по-голяма от Франция, разположена между Китай и Русия и без излаз на море ", заяви Колона в Туитър.

Франция и Монголия споделят "партньорство, което укрепва суверенитета и стратегическата автономия на нашите две страни", каза тя.

Посещението ще надгради пътуването на президента Еманюел Макрон в тази държава миналия месец, заяви пред репортери дипломатически служител.

"Монголия е пълна с ресурси, които не се експлоатират достатъчно и които не са изцяло идентифицирани", каза служителят.

Франция "има няколко проекта в процес на изпълнение, включително един голям, който има за цел да експлоатира уранови мини". Става въпрос за проект на френската ядрена компания Orano, който все още не е одобрен от монголското правителство.

Проектът се оценява на "повече от един милиард евро" и ще "даде възможност за добив на значително количество уран", за да се "засили стратегическата автономия" на Франция, каза служителят.

"Orano има за цел да го превърне в модел за устойчива и отговорна експлоатация на ресурсите в област, традиционно" свързвана със замърсяване и увреждане на условията на живот на местното население“, допълни служителят.

Уточнява се, че в момента се водят преговори за сключване на сделка.

В петък Колона ще се срещне с монголския президент Ухнаа Хурелсух и с първия дипломат на страната.

За днешния ден е предвидено участие в среща на външните министри на тема "Феминистка дипломация и права на жените", организирана от Монголия и спонсорирана от Франция и Германия, съобщиха от външното министерство на Париж. /БГНЕС