Франция призова за нови избори в Северно Косово

Постоянният представител на Франция в ООН Дьо Ривиер призова за нови избори в Северно Косово и създаване на Асоциацията на сръбските общини /АСО/.


"Спешно е необходим напредък към нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Това ще осигури стабилност в региона и е неизбежно условие за европейското сближаване, което двете страни са избрали. Това е целта на споразумението "Брюксел-Охрид", което беше сключено преди повече от година. Това е голям успех и ние трябва колективно да гарантираме пълното му прилагане. Франция ще продължи да подкрепя европейското посредничество за постигане на всеобхватно, окончателно и правно обвързващо споразумение", каза дипломатът, като подчерта, че условието за създаване на АСО е неизпълнено от косовските власти твърде дълго.

Франция настоява, че отзоваването на избраните албански кметове с едва 3% от гласовете през месец май 2023 г. "би било най-бързият вариант за възстановяване на представителната демокрация в четирите северни общини", както и "жест на деескалация".

Ривиер подчерта, че е от съществено значение отговорните за нападението в село Банска през септември миналата година да бъдат изправени пред съда. На 24 септември сръбска въоръжена група нахлу в Северна Косово, окупира манастир и уби косовски полицай, преди да бъде неутрализирана от Силите за сигурност. /БГНЕС