Франция и Китай обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството

Катрин Колона, министър за Европа и външните работи на Франция, се срещна с китайския премиер Ли Цян и външния министър Ван Йи в Пекин в рамките на кратко посещение, посветено на войната между Израел и Хамас, както и на задълбочаването на сътрудничеството между двете страни, предаде АФП.

Разговорите на Колона в Пекин се провеждат в същия ден, в който влезе в сила примирието между Израел и Хамас, като по-късно се очаква терористичната групировка ще освободи първата група от 13 заложници и общо 50 за четири дни.

"За нас всички заложници трябва да бъдат освободени. Всички, а не само 50", изтъкна топ дипломатът.

Около 240 души бяха отвлечени по време на атаките на Хамас срещу Израел миналия месец.

Париж заяви, че конфликтът в Близкия изток ще бъде на първо място в дневния ред на Колона и китайските ѝ колеги.

"Китай е фактор с все по-голяма роля в региона поради силните отношения с Иран", заяви френският дипломат. "Първото нещо, което очакваме от Китай в този конфликт, е да обедини усилията си френска страна, за да гарантира, че ще избегнем всякаква регионална ескалация", добави тя.

Колона заяви, че Китай и Франция споделят глобални отговорности като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. "Двете страни трябва да се стремят да намерят отговори на големите предизвикателства, по-специално на предизвикателствата, свързани с климата, биоразнообразието и всичко, което може да намали напрежението в света", сподели тя.

Ли на свой ред отбеляза положителната тенденция на китайско-френското сътрудничество във всички области. "Това тясно сътрудничество между Китай и Франция също вдъхна много положителна енергия и осигури повече сигурност в несигурния свят днес", добави премиерът на Китай.

След срещата с премиера, Колона се срещна с колегата си Ван Йи в Пекинския университет, като поднови диалога на високо равнище между Китай и Франция в други области на сътрудничество, прекъснати по време на пандемията, поредицата от разговори, започнала през 2014 г., засягащи теми като академичен, научен, културен и спортен обмен, както и въпроси, свързани с туризма и въпросите на равенството между половете.

Франция и Китай ще подпишат редица споразумения в области като образование, култура, университетски обмен и здравеопазване, съобщиха от Париж.

Пекин обяви, че френските граждани ще бъдат сред редица държави, на които ще бъде разрешено безвизово влизане в Китай за срок до 15 дни. Гражданите на Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Малайзия също ще бъдат включени в програмата, която започва на 1 декември. /БГНЕС