Франция в хватката на стачки и протести срещу пенсионната реформа

Стотици хиляди излязоха днес по улиците на Франция, за да протестират срещу крайно непопулярната реформа на пенсионната система, като някои демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в Париж. Стачките нарушиха работата на обществения транспорт, училищата и голяма част от държавната администрация, съобщава АФП.

Около 400 000 души излязоха на протест в столицата срещу плана на президента Еманюел Макрон за удължаване на възрастта за пенсиониране, а според твърдо левия профсъюз CGT те са били над два милиона в цяла Франция.

Около района на Бастилията в Париж радикални демонстранти хвърляха бутилки, кофи за боклук и димни гранати по полицията, която отговори със сълзотворен газ, за да разпръсне нарушителите на реда, твърдят журналисти от мястото на събитието.

Арестувани са около 30 души, предимно членове на радикална група от 1000 души, наречена "Черни блокове", които са носели маски, каски и черни дрехи, съобщиха от полицията и добавиха, че са успели да отделят групата от основната демонстрация.

На други места във Франция не се съобщава за сериозни инциденти с насилие.

Представеният от правителството на Макрон миналата седмица план за пенсиите ще повиши за повечето от тях пенсионната възраст от 62 години - една от най-ниските в ЕС, на 64 години и ще увеличи годините на вноски, необходими за получаване на пълна пенсия.

Умри по време на работа

Френските профсъюзи призоваха за масова мобилизация, която се провежда за първи път от 12 години насам, когато възрастта за пенсиониране бе увеличена от 60 на 62 години.

По-рано полицията съобщи, че се е подготвила за 550 000 до 750 000 протестиращи в цяла Франция, включително до 80 000 в столицата.

Макрон, който говори от френско-испанската среща на върха в Барселона, защити плана си, като го нарече "справедлива и отговорна реформа".

Но демонстрантите не бяха съгласни с това, включително 43-годишният Амиду, който се присъедини към протеста в центъра на Париж.

"Макрон иска да умираме по време на работа", каза той. "Ние ставаме много рано. Някои колеги се събуждат в 3 часа сутринта. Да работим до 64 години е твърде много."

Наблизо 15-годишният Шарли Перен осъди постоянно увеличаващата се пенсионна възраст.

"По начина, по който вървят нещата, ще бъдем почти неспособни да ходим или да живеем, когато ни дадат право да се пенсионираме", каза тя.

По оценка на правителството почти всеки трети работник в публичния сектор е стачкувал до обяд.

Реформата е "несправедлива"

В северозападния регион Бретан 42-годишният дърводелец Лоран Кере заяви, че е твърдо против това да работи по-дълго.

"Кой клиент със здрав разум би ни наел на работа на 64-годишна възраст?", каза той.

Стачките нарушиха обществения транспорт в столицата, като една линия на метрото беше затворена, а други се движеха по-рядко от обичайното, а много влакове в цяла Франция бяха отменени.

Много родители бяха принудени да се грижат за децата си, тъй като по официални данни около 40 % от учителите в началните училища и над 30 % в средните училища излязоха от работа.

Според профсъюзите участието в стачката е много по-голямо – съответно, 70 и 65%.

Стачкуващите в държавния енергиен доставчик EDF заявиха, че са намалили производството на електроенергия със 7000 мегавата, докато операторът на мрежата RTE посочи цифрата 5000 мегавата - достатъчна за захранването на два града с размерите на Париж.

Но профсъюзът CGT заяви, че намалението няма да има "никакво въздействие върху потребителите".

По-рано в четвъртък ръководителят на CGT Филип Мартинес заяви пред телевизионния канал Public Senat, че пенсионната реформа "обединява недоволството на всички" от политиката на правителството. "Всички сме съгласни, че реформата е несправедлива."

При безпорядъка в парижкото метро и автобусите се очакваше баскетболните фенове да срещнат проблеми, докато се опитват да стигнат до разпродадения вечерта мач от НБА в Париж между Детройт Пистънс и Чикаго Булс в североизточната част на града.

Две трети са против

Проучванията на общественото мнение показват, че около две трети от французите се противопоставят на увеличаването на възрастта за пенсиониране - стъпка, която идва в условията на висока инфлация и в момент, когато страната все още се възстановява от икономическите последици от пандемията Covid-19.

Последният опит на Макрон за пенсионна реформа през 2019 г., прекъснат година по-късно, когато Covid-19 удари Европа, предизвика най-дългата стачка в парижката транспортна мрежа от три десетилетия насам.

45-годишният центрист се зарече да продължи с плановете за отлагане на пенсионната възраст по време на успешната си кампания за преизбиране миналата година, като посочи прогнозите, че системата може да изпадне в дълбок дефицит в края на десетилетието.

Профсъюзите обаче се отнасят с подозрение към реформата, тъй като искат да защитят тези, които са започнали работа на млада възраст или са се трудили на физически трудни работни места. /БГНЕС

Париж / Франция