Франция удари и Белгия и е третият 1/4-финалист на Евро 2022

Франция се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол за жени, което се провежда в Англия. Французойките се наложиха над Белгия с 2:1 и след разгромния успех над Италия с 5:1 на старта на група D, си гарантираха първата позиция и място сред последните осем в надпреварата.

С това изпълнение Гридж Мбок Бати донесе победата над Белгия.

На „Ню Йорк Стейдиъм“ в Родъръм Кадидиату Диани даде преднина на Франция още в 6-та минута. Половин час по-късно белгийките стигнаха до равенство след точната интервенция на Джанис Кайман, но малко след това Гридж Мбок Бати донесе нови три точки за френските състезателки. Те можеха да затвърдят победата си в заключителните мигове, когато влезлата от пейката Амбър Тисяк бе изгонена за втори жълт картон заради нарушение в наказателното поле, но Уенди Ренар пропусна от бялата точка.

Франция ще завърши на върха, като има актив от шест точки, и е третият четвъртфиналист на Евро 2022 след домакините от Англия и рекордьорките от Германия – в спор за място на полуфиналите французойките чакат втория от група С, където е действащият шампион Нидерландия.

Белгия остава с шансове да продължи напред, като има една точка, толкова колкото има и Италия след равенството си 1:1 с Исландия по-рано през деня. Каролина Вилялмсдотир даде ранен аванс на исландките, преди Валентина Бергамаски да донесе ценната точка за италианките. В последния кръг от срещи в групата Исландия играе с Франция и при успех ще се класира за следващата фаза, докато Италия се изправя срещу Белгия в Манчестър. /БГНЕС